Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pinokio – za medije sa najviše lažnih vesti

  Novosadski portal „Fejk njuz tragač“ (fakenews.rs) je povodom svog prvog rođendana dodelio nagrade Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio medijima koji su tokom prethodnih godinu dana, prema njihovoj evidenciji, najčešće širili lažne i manipulativne vesti, a Zlatnog Pinokia dobio je tabloid Alo.

  Zlatnog Pinokija za 2018. godinu dobija Alo, koji je iz korpusa dokazanih dezinformacija kreirao ili preneo čak 33,6 odsto.

  „Ovaj medij se tokom prethodne godine istakao izuzetnim kreativnim doprinosom propagandi. Ekonomistu Armenda pretvorio je u genetičara Mrmenda, predstavnice benda Pusi Rajot u maskirane ustaše, a indijskog dobročinitelja u IT stručnjaka iz Beograda“, naveo je „Fejk njuz tragač“.

  Dodaje se da je Srebrnog Pinokija „u foto-finišu zaslužio“ Informer, sa učešćem od 32,8 odsto.

  „Ovaj medij je, između ostalog, slagao da su učesnici protesta ‘Jedan od pet miliona’ ugrozili život pacijenta u kolima hitne pomoći, a ‘proslavio’ se i ‘svetskom ekskluzivom’ o ubijenom novinaru Džamalu Kašogiju, koju je potom obrisao“, piše u obrazloženju.

  Navodi se da je Bronzani Pinokio pripao Kuriru, koji je preneo 30,2 odsto dezinformacija iz posmatranog korpusa. „Kurir se, između ostalog, istakao plagiranim kolumnama Živorada Nikolića (Žike Šarenice)“, navodi se u obrazloženju.

  Pored navedenih tabloida, „top 10 generatora i prenosilaca lažnih vesti“ su i portal Srbija danas, list Srpski telegraf i njegov portal Republika, Blic, Večernje novosti, Telegraf, Tanjug i Pink.

  Objašnjava se da je pažnja tima Fejk njuz tragača bila prvenstveno usmerena na medije sa najširim potencijalnim dometom, dakle na dnevne listove, televizije sa nacionalnom frekvencijom i najposećenije portale.

  Redakcija „Fejk njuz tragača“ najavila je da će ove nedelje dobitnicima nagrada poslati plakete i statue Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog Pinokija, uz napomenu da „u bajci na koju referišu, drveni lutak sklon laganju ima priliku i da se popravi“.

  „U tom svetlu, nadamo se da će se mediji naredne, 2019. godine, svim silama truditi da ovu nagradu ne dobiju“, piše u saopštenju.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE