Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pijačni prodavci: Od predsednika ćemo tražiti poseban status

  Pijačni prodavci saopštili su kakve će zahteve izložiti predsedniku Srbije.

  Predstavnik udruženja pijačnih prodavaca u Srbiji „Opstanak“ Redžep Petrik rekao je danas da će od predsednika Srbije Aleksandra Vučića tražiti donošenje posebnog zakona kojim bi se regulisao njihov status, a pre svega izuzeće od obaveze uvodjenja fiskalnih kasa.

  On je agenciji Beta rekao da je nepotrebno da pijačni prodavci, uvodjenjem fiskalnih kasa, ulaze u sistem plaćanja poreza na dodatu vrednost (PDV), pošto ne ostvaruju ni pola godišnjeg prometa predvidjenog za taj poreski model.

  „Nema razloga da nam se uvode fiskalne kase“

  „Objasnićemo predsedniku Vučiću da nema razloga da se pijačnim prodavcima uvodi PDV sistem jer ne ostvarujemo ni pola godišnjeg prometa od šest miliona dinara, predvidjenog za taj model oporezivanja“, kazao je Petrik.

  Pijačni prodavci, koji nisu istovremeno i proizvodjači robe koju prodaju, protestovali su pre dva dana u Beogradu i blokirali saobraćaj na Slaviji, zbog obaveze da promet registruju preko fiskalnih kasa, a kada nisu primljeni na razgovor kod predsednika Srbije zaustavili su saobraćaj i na Mostarskoj petlji.

  Sutra sastanak sa Vučićem

  Posle te blokade pozvani su na razgovor sa Vučićem, koji je zakazan za sutra, 16. aprila.

  Petrik je rekao da pijačni prodavci plaćaju paušalni porez koji utvrdjuje svaka opština i koji mesečno iznosi od 18.000 do oko 25.000 dinara.

  On je rekao da pijačni prodavci i sada posluju legalno i da „ima više razloga za ukidanje neracionalnog poteza države da im uvede kase, a prvi je što budžet Srbije neće imati dodatnih prihoda pošto ne ostvaruju godišnji promet, ne šest miliona dinara, nego ni pola od te sume da bi platili više nego što inače plaćaju“.

  Pijačni prodavci, Zeleni venac

  Pijačni prodavci, Zeleni venac

  Drugi je razlog, prema njegovim rečima, što medju pijačnim prodavcima ima dosta digitalno neobrazovanih i što ne mogu da odgovore zahtevima nove tehnologije u fiskalnim kasama.

  „Rad sa kasama komplikovao bi se dodatno i zbog toga što se cene voća i povrća nekoliko puta dnevno menjaju, daju se popusti i zato bi bio potreban poseban radnik samo da radi na fiskalnoj kasi“, rekao je Petrik.

  Zašto su kase još nepogodne za njih?

  Osim toga, kako je rekao, fiskalne kase ne mogu da rade na temperaturi ispod nule.

  Petrik je rekao da bi se, uvodjenjem kasa, drastično povećali nameti prodavcima, koji su i u sadašnjim uslovima, kada je zbog krize mali promet, previsoki i teško izdrživi.

  „Pored mesečnog troška za paušalni porez, plaćamo zakup tezge mesečno minimalno 16.000 dinara, a ako bi uveli fiskalne kase na to bi dodatni trošak bio i izdatak za knjigovodju koji mesečno koštaju od 120 do 150 evra mesečno“, rekao je Petrik.

  Gotov protest: Pijačni prodavci ODUSTALI od čekanja Vučića

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE