Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Petogodišnji plan razvoja Kine: NAGLI RAST ekonomske i tehnološke snage

  Kina je tokom perioda Trinaestog petogodišnjeg plana napravila velike pomake u produbljivanju reformi, postignut je veliki napredak u upravljanju zemljom u skladu sa zakonom, ostvareni rezultati u upravljanju Komunističkom partijom (KP) i ubrzana je i modernizacija nacionalnog sistema upravljanja.

  To je ocenjeno na plenarnom zasedanju Centralnog komiteta KP Kine na kom je predstavljen i novi petogodišnji plan razvoja najmnogoljudnije zemlje.

  Kako je prenela Kineska globalna TV mreža (CGTN), u izveštaju o radu koji je podneo kineski predsednik i generalni sekretar KP Kine Si Đinping navodi se da su ekonomska, naučna i tehnološka snaga i sveobuhvatna nacionalna snaga dostigle novi nivo, da je ekonomsko poslovanje uglavnom stabilno, a ekonomska struktura nastavlja da se optimizuje.

  U izveštaju se iznosi procena da će kineski BDP ove godine premašiti 15 hiljada milijardi američkih dolara (sto hiljada milijardi juana), kao i da je 55,75 miliona siromašnih sa sela izvučeno iz siromaštva.

  Na petom Plenarnom zasedanje CK KP Kine predložen je i Četrnaesti petogodišnji plan socijalističke modernizacije do 2035. godine koji, navodi se, predviđa nagli rast ekonomske, naučne i tehnološke snage i novi nivo dohotka po stanovniku urbanih i seoskih područja.

  Planira se i podizanje BDP po glavi stanovnika na nivo srednje razvijenih zemalja, vojna modernizacija i unapređenje životnog standarda.

  Najavljena su velika dostignuća u istraživanju i razvoju ključnih tehnologija, inovacijama, industrijalizaciji, urbanizaciji i modernizaciji poljoprivrede kao i izgradnja modernog ekonomskog sistema.

  „U osnovi će biti ostvarena modernizacija nacionalnog sistema upravljanja i sposobnosti upravljanja, a ravnopravno učešće i ravnopravna prava ljudi u potpunosti su zagarantovana, u osnovi dopunjuju ciljeve za izgradnju država sa vladavinom prava, vlade sa vladavinom prava i društva sa vladavinom prava“, ističe se u saopštenju.

  U saopštenju objavljenom na Petom plenarnom zasedanju CK KP Kine predlaže se i formiranje „zelene proizvodnje i životnog stila“, formiranje novog obrasca otvaranja prema svetu i značajno poboljšavanje u učešću u međunarodnoj ekonomskoj saradnji i konkurenciji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE