Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi ministri i ranije DOBRO ZARAĐIVALI

  Većina novih lica u Vladi Srbije godinama unazad nalazi se na javnim funkcijama, na različitim nivoima vlasti, zbog čega su podlegali zakonskoj obavezi da Agenciji za sprečavanje korupcije prijavljuju svoju imovinu i primanja.

  Primanja novih ministara prethodnih godina su se u proseku kretala između 100.000 i 150.000 dinara mesečno, sa izuzecima, piše Danas.

  Buduća ministarka kulture i informisanja Maja Gojković jedna je od onih koja je iskakala iz ovog proseka pošto su njena ukupna primanja u prethodne četiri godine iznosila oko 217.000 dinara mesečno.

  Gojkovićeva je kao predsednica Narodne skupštine zarađivala platu od 107.000 dinara. Osim toga je kao paušal dobijala malo manje od 29.000 dinara, ali i 35.000 dinara kao troškove za zakup stana.

  Izuzev skupštine, nova ministarka kulture je mesečno primala malo više od 47.000 dinara kao predsednica Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost.

  U dokumentima Agencije za sprečavanje korupcije navodi se da je Gojkovićeva vlasnica dva stana – stan od 55 kvadrata je nasledila, dok je onaj od 102 kvadrata kupila. Prema podacima agencije, vozi automobil Pežo 508 iz 2012. godine.

  Njena koleginica iz Narodne skupštine Marija Obradović, koja je preuzela dužnost ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao poslanica je zarađivala svega 30.000 dinara.

  Međutim, razlog tome je što je ona istovremeno bila zaposlena kao službenica Srbijagasa, gde joj je plata iznosila 120.000 dinara. U prethodnom periodu Obradovićeva je kupila dvosoban stan od 55 kvadrata, kao i automobil BMW proizveden 2008. godine.

  Novi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je prethodnih godina, kao generalni sekretar Predsedništva Srbije primao platu u iznosu od 89.000 dinara. Gotovo identičan iznos primao je i kao ministar pravde, s tim što je tada dobijao i još 27.000 dinara kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca. Selaković je kupio četvorosoban stan od 98 kvadrata, kao i garažno mesto.

  Na nešto skromnija primanja moraće da se privikne i nova ministarka privrede. Anđelka Atanasković je kao generalna direktorka PTT Namenska iz Trstenika zarađivala 150.000 dinara mesečno i osim toga, kao predsednica Nadzornog odbora Namenske dobijala je i 2.000 dinara po održanoj sednici. Od imovine u svom vlasništvu, u podacima Agencije za sprečavanje korupcije, navodi se nasleđena četvrtina kuće od 100 kvadrata.

  Irena Vujović, koja će naredne dve godine rukovoditi Ministarstvom zaštite životne sredine, prethodnih godina je kao predsednica beogradske opštine Savski venac mesečno zarađivala 117.000 dinara. U nasledstvo je dobila oko 33.000 kvadratna metra voćnjaka, a trenutno vozi Hondu iz 2018. godine.

  Gordana Čomić, dugogodišnja narodna poslanica Demokratske stranke koja će voditi novoformirano Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, u prethodnom Narodne skupštine kao potpredsednica ovog tela zarađivala je 120 hiljada dinara. Nema ušteđevine, niti imovine na svoje ime.

  Isti slučaj je i sa Tatjanom Matić, koja je pre dolaska na čelo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija bila državna sekretarka u istom ministarstvu. Ona je na toj funkciji mesečno zarađivala 88.634 dinara. U nasledstvo je dobila oko 25 ari njive i oko pet ari šume.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE