Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pet zemalja EU za minimalno oporezivanje multinacionalnih kompanija

  Pet evropskih zemalja, uključujući Francusku i Nemačku, potvrdilo je nameru da 2023. godine uvede minimalni porez od 15 odsto na dobit multinacionalnih kompanija, dok Mađarska blokira usvajanje te novine u EU.

  „Ukoliko se u narednim nedeljama ne postigne jednoglasnost (27 država EU), naše vlade su spremne da svim mogućim pravnim sredstvima uvedu minimalno oporezivanje 2023. godine“, izjavlili su u zajedničkom tekstu ministri finansija grupe zemalja EU, među kojima su Španija, Italija i Holandija.

  „Poreska pravda mora biti prioritet za Evropsku uniju. Mi ćemo od 2023. godine uvesti minimalno oporezivanje, bilo evropskim ili nacionalnim putem“, obećao je francuski ministar Bruno Le Mer tokom neformalnog sastanka sa svojim kolegama u Pragu.

  „U Nemačkoj smo doneli odluku da primenimo minimalni porez na nacionalnom nivou ako ne bude bilo evropskog sporazuma“, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner.

  Minimalno oporezivanje multinacionalnih kompanija je, po stavu pet zemalja, „ključna poluga za jačanje poreske pravde kroz efikasniju borbu protiv izbegavanja i utaje poreza“.

  Budimpešta blokira da uvođenje minimalnog poreza od 15 odsto na profit multinacionalnih kompanija postane propis EU, iako je to važan projekat koji je posle pet godina debate, prošle godine u okviru OECD odobrilo skoro 140 zemalja sveta – uključujući Mađarsku.

  Međutim u EU je neophodno jednoglasno odbrenje svih 27 zemalja članica da bi stupila na snagu direktiva koju je pripremila Evropska komisija.

  Sumnja se da Budimpešta to radi nastojeći da prinudom izdejstvuje da joj EU odobri plan oporavka od 7,2 milijarde evra subvencija, blokiran zbog nedovoljne borbe Mađarske protiv korupcije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE