Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pet trendova zapošljavanja u 2019. godini

  Sa početkom nove godine počinju mnogi novi trendovi, pa tako i u tehnikama zapošljavanja. Porast korišćenja digitalnih tehnologija i rad na daljinu, kako tvrde stručnjaci, sve više utiče na redefinisanje profesionalne sfere.

  Generacije koje su spremne da posao obavljaju na daljinu i imaju drugačiji sistem razmišljanja od prethodnih, primoravaju i poslodavce da drugačije razmišljaju o zaposlenima, ugovorima i tome šta uspeh treba da predstavlja.

  Ovo su neki od trendova zapošljavanja na koje se treba spremiti:

  1. Kompanije će sve više koristiti tehnologiju za intervjue

  Svako ko ima pristup kompjuteru tehnički može da aplicira za bilo koji posao, bilo da je kvalifikovan ili ne. U tom pogledu, mnoge firme za zapošljavanje sada formiraju testove koje kandidati treba da prođu pre razgovora uživo. Kako objašnjavaju, to je mnogo lakše nego da se “gubi” vreme na nekoliko sastanaka, kako bi kandidat uradio test ličnosti ili kako bi se ustanovilo koliko je pismen.

  “Ništa više ne frustrira nego kada vam se kandidat dopadne, a onda tek u poslednjem delu procesa shvatite da ne zna pravilno da piše”, ističe osnivač firme “ABS Staffing Solutions”, Arijel Šur.

  Ona predviđa da će većina kompanija početi da koristi mogućnost intervjuisanja putem Skajpa, pre nego što kandidat dođe na sastanak uživo, kako bi se dobro iskoristilo vreme.

  1. Preovladaće zapošljavanje putem društvenih mreža

  Iako je LinkedIn pametna alatka za pronalazak kandidata, Šur objašnjava da postoji nekoliko neiskorišćenih društvenih platformi koje većina kompanija još nije razmatrala. Od Tvitera do Instagrama, objave mogu ponuditi dobar put za pronalazak pravog kandidata ili pravog posla. I zaposleni i poslodavci mogu koristiti te platforme za izgradnju odnosa i donošenje odluka o zapošljavanju. Kandidatima otvara mogućnost da dopru do uticajnih ljudi u svojoj industriji, dok kompanijama da pronađu kandidate koji “razmišljaju izvan kutije”.

  1. Konkurencija će biti “opaka”

  Zahvaljujući većoj produktivnosti i rastućem poverenju potrošača, predviđa se da će se nastaviti rast zapošljavanja u ovoj godini, ne samo za profesionalce koji rade puno radno vreme već i za privremene radnike. Budući da će se otvoriti nova radna mesta industrije će postati konkurentnije. Kako tvrde, više kompanija će se fokusirati na raznolikost kako bi privukli veći broj kandidata, a možda i otvorenije za modernije načine rada. To može uključivati rad na daljinu, spoljne konsultante i druge načine sagledavanja profesionalizma.

  1. Tehnologija će biti neosporna

  Tehnologija se neće koristiti samo u vezi sa programiranjem i programerima, već će sve više biti uključena u rad medicinskih sestara, nastavnika, računovođa i revizora. Ta promena će podstaći kompanije da stvore mogućnosti za usavršavanje i prekvalifikaciju trenutnih zaposlenih kako bi bili sigurni da će ostati konkurentni.

  1. Kandidate će zapošljavati na osnovu razvijanja potencijala u karijeri, a ne na osnovu diploma

  Sve više se govori o tome da kompanije traže zaposlene koji imaju veštine i znanje, a ne fakultetsku diploma. Stručnjaci smatraju da će kandidati u narednim mesecima biti birani na osnovu njihove potencijalne putanje u karijeri, a ne nužno na osnovu obrazovanja ili trenutnih postignuća.

  Poslodavci će više ulagati u pružanje obuka zasnovanih na kompetencijama kako bi razvili potencijalne talente i omogućili im da rastu zajedno sa kompanijom, nudeći prilike za usavršavanje skoro odmah po angažovanju kandidata.

  Izvor: BIZLife/Fast Company

  Foto: Pixabay

  Piše: T.K.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE