Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pet pitanja o svetu na koje naučnici još nemaju odgovor

   Naučnici su otkrili veliki broj misterija proteklih godina. Mapirali su ljudski genom, otkrili vodu na Marsu i detektovali gravitacione talase crne rupe.

  Ali, čak i sa ovim impresivnim rezultatima, naučnici se i dalje bore sa nekim veoma jednostavnim misterijama. Predstavljamo vam pet osnovnih pitanja na koje nauka još nije odgovorila.

  1. Šta se krije u neistraženim delovima okeana?

  more-pixMnogi od nas su upoznati sa činjenicom da više znamo o mesecu nego o dnu okeana. U izvesnom smislu, to nije začuđujuće jer nam dobar teleskop može reći dosta stvari o površini meseca dok je za okeansko dno potrebna mnogo sofisticiranija oprema.

  Beju naučnici misle da ćemo otkriti neke vrste za koje smo mislili da su istrebljene. Sigurno je da ćemo otkriti vrste za koje nismo ni znali da postoje.

  2. Da li postoje vanzemaljci?

  audrey-ii-little-shop-of-horrors-6641488-500-309Postoji više od 1,000,000,000,000,000,000,000,000 planeta u 200 milijardi galaksija u našem univerzumu. Moglo bi se reći da vanzemaljski život postoji na bar na jednoj od ovih planeta.

  Međutim, mi nemamo nikakav čvrst dokaz o postojanju vanzemaljaca. Mnoge grupe koje istažuju vanzemaljski život, upravo ispituju razne signale, ali, do sada nisu naišle na mnogo obećavajućih tragova.

  Većina planeta u univerzumu je veoma daleko zbog čega je nemoguće posetiti ih, i daleko da bi detektovali signale.

  3. Kako gravitacija funkcioniše na subatomskom nivou?

  O gravitaciji smo naučili mnogo u poslednjih 400 godina, ali I dalje ne razumemo osnovni način kako ona funkcioniše na najmanjim nivoima. Sila  koja tera Zemlju da se okreće oko Sunca je mnogo komplikovanija od onoga što je Isak Njutn zamišljao. Naučnici mogu da proračunaju kako će gravitacija uticati na objekte u svemiru ili na drugim planetama. Međutim, ako se spustimo na subatomski nivo, ova sila postaje toliko slaba da ne možemo baš da predvidimo i razumemo kako ona funkcioniše.

  4. Šta je unutar crne rupe?

  planete pixabayZbog Ajnštajna naše razumevanje crnih rupa je bolje. On je dobro pretpostavio da crne rupe nastaju kada se velike zvezde raspadnu. Prema Anštajnu crna rupa će postajati sve gušća i hišća dok ne postane beskrajno gusta i mala. Naučnici sada veruju da kvantni fizičari moraju u potpunosti da razumeju šta se dešava kada crna rupa dostigne najmanju i najgušću tačku.

  5. Koja je svrha snova?

  Ovo je jedno od najkomplikovanijih pitanja koje zbunjuju čovečanstvo. Naučnici veruju da u izvesnom smislu sanjanje pomaže pri očuvanju memorije i pri učenju, ali ne objašnjava zašto su oni čudni.

  [preporucene_vesti ids=“266940″]

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: A. M.

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE