Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Penzionerka“ preko partije do vrha Pošte, ali to nije sve

  Mira Petrović, direktorka Pošte Srbije, koja je na tu poziciju došla zahvaljujući članstvu u Partiji penzionera, dovela je ovo javno preduzeće do granice da postane gubitaš, jer dobit ostvaruje samo zahvaljujući iznajmljivanju prostora.

  To praktično znači da ukoliko se otkaže najam prostora Pošte Srbije ovo preduzeće bi poslovalo sa gubitkom od 23 miliona evra. Kako bi se izbeglo da se crno na belo vidi, odakle je i zaista zarada preduzeća, ne prijavljuje se struktura prihoda, piše Blic.

  S druge strane, uvidom u dokumentaciju o poslovanju pod rukovodstvom Petrovićeve zabeležen je pad u svemu onome gde bi Pošta trebalo da zarađuje. Pad je uočljiv u uslugama i to: postekspresa, finansijskim – uplate i isplate i drugi novčani poslovi na šalterima, ali i u IT sektoru – kablovska televizija i informatičke usluge.

  Primera radi, usluge elektronske pošte su za 2017. planirane za 25 odsto manje nego prethodne. Jedan od osnovnih razloga za lošije poslovanje je činjenica da Petrovićeva ne samo što ne ulaže u Poštu, već ne nabavlja ni sredstva za rad u pojedinim sektorima.

  U poslovodstvu 52 zaposlena, a poštari ne mogu na odmor!?

  Izvor Blica iz ovog preduzeća navodi da je dosta sumnjiv i način obrade podataka u Pošti. Iako imamo najsavremniji SAP sistem za bazu podataka u koji su još ranije uložena ogromna sredstva kako bi poslovanje bilo savremenije, ali i što je bitno, svaki potez vidljiv i podložan proveri, izgleda da sve više prelazimo na papir. Jedini razlog može biti da se nešto krije ili pokušava sakriti, kaže isti izvor.

  Ali zato Petrovićeva nije uspela da sakrije da samo u poslovodstvu ima 52 zaposlena. Među njima je i diplomirani slikar, pilot, profesor odbrane, geograf, oficir policije. I u njeno vreme nastavljena je praksa njenog prethodnika Milana Krkobabića, pa je Pošta Srbije Meka i uhlebljenje prvenstveno za članstvo PUPS ali i za „burazerske varijante“.

  Mira Petrović (foto: Pošta Srbije)

  Mira Petrović (foto: Pošta Srbije)

  Međutim, za razliku od Krkobabića koji se ipak u radu oslonio na pojedine kadrove Pošte i napravio rezultat od 2014. do 2016, njegova naslednica je kao prvi potez imala smenu upravo tih kadrova od kojih su neki imali iskustvo i po 20 godina.

  Specijalni savetnici Mire Petrović imaju mesečna primanja oko 150.000 dinara, dok je prosečna plata poštanskih radnika niža od republičkog proseka i iznosi oko 36.000 dinara.

  Dok proširuje poslovodstvo, s druge strane, nema poštara, pa otuda zaposleni ne mogu na odmor. Dani godišnjeg se protivno zakonu i kolektivnom ugovoru pretvaraju u slobodne dane. Po poslednjim podacima Samostalnog sindikata poštanskih radnika, poštari i drugi zaposleni imaju ne dane, već 2.500 slobodnih meseci, kaže izvor iz Pošte Srbije.

  Bez spreme, ali na predlog brata i „na leđima“ Krkobabića

  Mira Petrović je karijeru počela kao sekretarica predsednika PUPS Milana Krkobabića, čija je dugogodišnja bliska saradnica. Formalno, za čelnu poziciju je predložio nadzorni odbor u kome je, međutim, njen brat Dragan Grgurević, inače direktor Sava centra. Petrovićeva je u „fotelju“ sela sa pozicije specijalnog savetnika u Pošti i platom od 186.588. dinara.

  U zvaničnoj biografiji na sajtu Skupštine Srbije, jer je Petrovićeva i poslanica PUPS, piše da je specijalista strukovni ekonomista. To praktično znači da je direktorka u poznim godinama završila školovanje, i to po Bolonji. Međutim, to znači i da nema fakultet, a koji je obavezna stručna sprema za rukovodeću poziciju u ovakvom JP, piše Blic.

  Izvor: Blic

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • Bumbum

   Samo zbog ovoga oko strukovnih studija: Specijalisticke strukovne studije imaju i fakulteti svih univerziteta u zemlji, i kao neko ko zavrsava te studije, to znaci da onaj ko to zavrsi IMA fakultet. Svidjalo se to nekome ili ne. Da je doticna gdja promasaj, to stoji.

  • Aja Vasil

   Imala fakultet ili ne, pogled na ovu fotografiju ne obećava. Samo malo iskustva s ljudima pa se odmah uočava burazerska varijanta, to im je u genima. Odvratno, dopustili su da propada firma koja ne može da propadne.

  • Milan

   Taj koje dao tu funkciju taj i dozvoljava da tako uzima za sebe i svoje savetnike i da se bahate a za one koji rade njima nedaju nikakva prava ni plate na ovu skupocu vec samo prete otkazima i time pokazuju svoju neljudskost gde samo gledaju sebe.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE