Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pasoš

  Singapurski pasoš NAJMOĆNIJI na svetu: Evo kako su Srbija i druge zemlje rangirane

  Singapur je pretekao Japan i može da se pohvali najmoćnijim pasošem na svetu, pokazao je Henlijev indeks pasoša. Pasoš iz Singapura omogućava vlasnicima bezvizni ulazak na 192 od 227 destinacija u svetu.

  Globalno rangiranje pasoša za 2023. je sprovedeno na osnovu podataka koje je dala Međunarodna uprava za vazdušni saobraćaj ili IATA, koja rangira svetske pasoše na osnovu broja destinacija kojima njihovi vlasnici mogu da pristupe bez prethodno odobrene vize.

  Na drugom mestu izjednačene su Nemačka, Italija i Španija, čiji građani mogu da posete 190 svetskih destinacija.

  Japan, koji je bio na vrhu liste prošle godine, pao je na treće mesto – njegov pasoš omogućava bezvizni pristup na 189 destinacija, što je manje od 193 u 2022. Druge zemlje koje su povezane sa Japanom na trećem mestu su Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg, Južna Koreja i Švedska.

  Velika Britanija je skočila za dva mesta i zauzela četvrto, dok je Srbija zauzela 34. mesto na listi.

  Pasoš

  Pasoš (Pixabay)

  Singapur protiv SAD

  Pasoš Singapura je takođe bio na prvom mestu 2021. sa pristupom na 194 destinacije, ali je država prošle godine pala na drugo mesto. U poslednjih 10 godina, Singapur je povećao svoj rezultat za 25, pomerivši zemlju za pet mesta i zauzeo prvo mesto, dodali su ,,Henley and Partners“.

  Nasuprot tome, od prvih 10 zemalja, SAD su zabeležile najmanji porast indeksa u poslednjoj deceniji, primetila je konsultantska kuća za migraciju investicija. SAD sada zauzimaju osmo mesto u indeksu pasoša.

  „Priča je jednostavna – manje-više stajanjem u mestu, SAD su zaostale“, rekao je Greg Lindzi, saradnik za urbane tehnologije na Institutu Džejkobs. Istakao je da su zemlju „pretekle“ Južna Koreja, Japan i Singapur.

  SAD ekonomija

  SAD (Pexels)

  „Nemilosrdno klizanje Amerike naniže na rang-listi – i mala verovatnoća da će u skorije vreme povratiti najvišu poziciju – upozorenje je njenoj susednoj Kanadi i ostatku Anglosfere“, dodao je Lindzi.

  Klizanje nadole će doprineti „smanjenju meke moći SAD“ ukoliko se kompanije suoče sa izazovima pozivajući partnere na sastanke i turiste koji moraju da se suoče sa kašnjenjem prijava, rekla je viša nerezidentna saradnica Centra za strateške i međunarodne studije Eni Pforchajmer.

  Više od putne isprave, ,,Henley and Partners“ je rekao da jak pasoš pruža značajne finansijske slobode kada su u pitanju međunarodne investicije i poslovne mogućnosti.

  „Globalna povezanost i pristup postali su nezamenljive karakteristike stvaranja i očuvanja bogatstva, a njihova vrednost će samo rasti kako se geopolitička volatilnost i regionalna nestabilnost budu povećavale“, navodi se u izveštaju.

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife, Pixabay, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE