Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Parlament EU izglasao Rezoluciju: PRAVO NA ISKLJUČENJE za sve koji rade od kuće!

  Poslanici Evropske unije glasali su za pravo ljudi koji rade od kuće da se isključe sa interneta i mejla nakon isteka radnog vremena.

  U rezoluciji, parlamentarci tvrde da bi isključivanje trebalo da bude osnovno pravo i žele da Evropska komisija, izvršna vlast EU, donese pravila koja ljudima omogućavaju slobodno vreme od pritisaka zbog rada od kuće.

  „Pandemija COVID-19 iz korena je promenila način na koji radimo i moramo da izmenimo pravila kako bismo sustigli novu realnost“, rekao je malteški poslanik socijalista Aleks Agius Saliba.

  „Tokom karantina, svaki treći radnik u EU počeo je da radi od kuće. Sigurno je da je rad na daljinu spasio bezbroj života, ali nakon meseci rada na daljinu, mnogi zaposleni sada pate od nuspojava poput izolacije, umora, depresije, izgaranja, bolesti mišića ili očiju. Pritisak da uvek budemo dostupni raste, što je rezultiralo neplaćenim prekovremenim radom i izgaranjem na poslu“, rekao je.

  Rezolucija, koja nije obavezujuća, doneta je sa 31 glasom za, 6 protiv, sa 18 uzdržanih u Odboru za zapošljavanje Evropskog parlamenta. Međutim, još uvek treba da bude odobrena od strane Komisije i nacionalnih vlada.

  Poslanici tvrde da rastuće očekivanje da radnici treba da budu dostupni u bilo kom trenutku može da poremeti ravnotežu između poslovnog i privatnog života i naruši fizičko i mentalno zdravlje i blagostanje.

  Kažu da bi zaposleni koji rade od kuće trebalo da imaju pravo da se isključe bez ikakvih posledica.

  „Digitalizacija donosi mnoge prednosti zaposlenima poput veće fleksibilnosti ili ređeg odlaska na posao. Međutim, postoje i zamke. Pritisak da radnik uvek bude dostupan sve je veći. Radno vreme se produžava i ne znači da je ono pošteno nadoknađeno. Granice između posla i privatnog života postale su nejasne, a troškovi su visoki: od neplaćenog prekovremenog rada, do iscrpljenosti i izgaranja“, rekao je Alex Agius Saliba.

  „Više nego ikad, nakon pandemije koronavirusa koja je dovela do ogromnog povećanja rada na daljinu, bili smo žrtve svojih telefona, majlova i računara. Svima nam je poznat osećaj stalnog pritiska za proveru mejlova i poruka uveče, tokom vikenda u slobodno vreme u vezi sa poslom i zabrinutost da će poslodavac hitno zahtevati našu pažnju. Svi smo dobijali pozive u vezi sa poslom i osećali smo obavezu da odgovaramo i radimo u slobodno vreme. Takva praksa mora da prestane i zato nam je potrebno evropsko pravo na isključivanje.“

  Nakon posla ili tokom praznika zaposleni moraju imati pravo da isključe telefon i ne proveravaju mejlove bez straha od negativnih posledica, rekao je poslanik i napomenuo da je pravo na prekid veze od vitalnog značaja za mentalno i fizičko zdravlje. Objasnio je da iz ovog razloga Evropski parlament poziva Komisiju da predloži pravo EU na isključenje za sve evropske radnike.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Komentari

  • Ivica

   Foliranti. Prvo ste uterali ljude u kuće i smanjili velikim kompanijama troškove za 60-70% od poslovnog prostora, službenih autobomila, prevoza, toplog obroka itd. a sada se kao brinete da li će neko da ostane online nakon radnog vremena i kako ćete to uopšte da kontrolišete?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE