Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  odmor

  Papreno leto: Nikad skuplji odmor na Jadranu

  Odmor na Jadranu ovog leta bi mogao biti skuplji nego ikad – već se najavljuje da će cene privatnog smeštaja u proseku biti veće za 30 odsto.

  Znači, apartman koji je lane u špicu sezone bio 60 evra, ove godine će biti oko 80 evra, javlja Dnevnik.hr. Za deset dana boravka na Jadranu, dakle, samo za smeštaj mora da se izdvoji oko 200 evra više. A gde je tek vanpansionska ponuda od koje je i prošle godine domaće goste bolela glava.

  Ipak, domaćini od ove godine imaju još veća očekivanja. Deo njih još čeka s formiranjem cena dok ne vide šta će nakon marta biti s Vladinim paketom pomoći vezanim pre svega uz cenu struje.

  “Zadnjih nekoliko godina letovali smo u Rovinju i to po minimalno tri sedmice. Noćenje lane u jeku sezone bilo je 60 evra. Tražila sam ponude za ovu godinu i cene su nenormalne, čak i uz duži ostanak. Od 90 evra na udaljenijoj lokaciji do 140 evra.“

  Verovatno ćemo promeniti destinaciju, ali ni u Dalmaciji nije puno bolje. Pogledala sam Grčku, cela kuća je u špicu sezone 150 evra“, priča sagovornica za Dnevnik.hr.

  Rovinj

  „S obzirom na celokupnu situaciju, privrednu i socioekonomsku, realno bi bilo povećanje cena smeštaja od 15 do 20 odsto, ali ako uzmemo sve namete koje su privatnicima povećani – od boravišne takse, turističke članarine i komunalnih usluga, realno povećanje cena u privatnom smeštaju je oko 30 odsto“, objašnjava za Dnevnik.hr Mirko Bulić iz Hrvatske zajednice udruženja porodičnog smeštaja.

  Trend je, kaže, rasta cena u toj vrsti smeštaja i na globalnom nivou za 15 do 25 procenata. „Tako da to kod nas neće izazvati nikakve turbulencije, nadam se da ćemo biti prebukirani i da ćemo slati goste u Albaniju i susedne zemlje“, dodaje Bulić.

  Više cene za sada čini se i nisu uticale na rezervacije. Šta više, buking je za sezonu 10 do 15 odsto bolji nego lane u ovo vreme. Svetski turistički promet će u 2023. rasti za 30 odsto, predviđaju stručnjaci, ali uprkos tome će ostati ispod pretpandemijskog nivoa.

  I sada je skuplje nego u Grčkoj, Španiji i Portugaliji

  Iz Hrvatske turističke zajednice najavili su u 2023. rast noćenja za 5,2 odsto, na oko 110,3 miliona noćenja. Veliki plus za domaći turizam su ulazak u šengenski prostor te evrozonu, čime je Hrvatska postala još dostupnija i otvorenija za turiste iz Evrope.

  Međutim, predsednica Udruženja obiteljskih iznajmljivača Hrvatske Barbara Marković smatra da bi „cene mogle da im se obiju o glavu“.

  Korčula

  „Jasno je da je uz inflaciju i nove namete, neminovno povećanje cena. Na žalost, već sada su nam cene puno više nego kod hrvatskih konkurenata Grčke, Španije, Portugalije…Jedan normalan stan u Grčkoj u sezoni je 90 evra, a u centru Splita ove godine noćenje će u istom takvom biti 150 do 170 evra. U restoranu u Grčkoj najskuplja boca vina u sezoni koštaće 25, a u Splitu 50 evra“, kaže Marković.

  Ipak, uprkos tome, sezona u Hrvatskoj se, kaže, već visoko popunila, a dobro ide i predsezona.

  Izvor: dnevnik.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE