Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kosovo za korak bliže viznoj liberalizaciji

  Savet Evropske unije usvojio je stav u prvom čitanju o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje tzv. Kosovo.

  „Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Ovo izuzeće od viznog zahteva će se primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo“, navodi se u saopštenju, javljaju beogradski mediji.

  Kako je navedeno, tzv. Kosovo je uložilo velike napore da unapredi svoju bezbednost i upravljanje migracijama i da svoju viznu politiku uskladi sa politikom EU. „Nadamo se da će naša saradnja u ovim oblastima i dalje biti plodonosna“, izjavila je švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard.

  Savet EU smatra da je tzv. Kosovo postiglo značajan napredak na mapi puta za liberalizaciju viznog režima, a na osnovu ove procene, Evropska komisija je predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša koje je izdalo tzv. Kosovo.

  Savet dodaje da će ovaj korak obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.

  Posle usvajanja stava EU, ta odluka bi sada trebalo da se usvoji i u Evropskom parlamentu, pre nego što bude potpisano i objavljeno u Službenom glasniku EU.

  Kako se navodi u saopštenju, upotreba imena „Kosovo“ ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti tzv. Kosova.

  Vizna liberalizacija bi na Kosovu mogla da izazove egzodus

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE