Pandemija učinila svoje: Rast izvoza IT usluga samo 4,4%

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija učinila svoje: Rast izvoza IT usluga samo 4,4%

  Izvoz kompjuterskih usluga iz Srbije u 2020. godini iznosio je 1,37 milijardi evra, što je za 4,4 odsto više nego 2019. godine, saopštio je Vojvođanski IKT klaster pozivajući se na podatake Narodne banke Srbije.

  Izvoz kompjuterskih usluga u decembru 2020. bio je za trećinu veći nego godinu dana ranije, navode.

  “Ovo nije rezultat na koji smo navikli proteklih godina kada je izvoz IT usluga rastao prosečnom stopom iznad 25 odsto, ali pandemija je učinila svoje. Januar i februar prošle godine su pokazali nastavak dugogodišnjeg trenda, no sa izbijanjem pandemije je došlo i do značajnog pada”, navodi se u saopštenju klastera koji okuplja najbolje domaće kompanije iz sektora informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.500 stručnjaka.

  Ukazano je da su IT kompanije u Srbiji uspele da od marta 2020. godine, kada je registrovan pad prihoda i broja projekata, očuvaju likvidnost i ljudske resurse i da je to aktuelnim okolnostima “fantastičan podvig”.

  U poslednjem kvartalu ponovo je zabeležen uspon, da bi kraj 2020. godine doneo rast od iznad 30 odsto u poredjenju sa decembrom prethodne godine, navode u saopštenju i dodaju da oko 20.000 IT stručnjaka stoje iza ovog uspeha.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE