Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pandemija „pogurala“ prodaju knjiga u Španiji

  U Španiji je broj prodatih knjiga osetno porastao ove godine u odnosu na prošlu, saopštile su tamošnje knjižare.

  Tokom pandemije koronavirusa mnogi od 47 miliona Španaca ponovo su se okrenuli knjizi, što je udahnulo život hiljadama malih kvartovskih knjižara.

  „Broj prodatih knjiga u knjižarama osetno je porastao. Nalazimo se usred pozitivnog trenda s jako dobrim brojkama“, kaže Alvaro Manso, predstavnik španskog Udruženja knjižara (CEGAL).

  U Španiji je u četvrtak obeležen „Dan knjižara“, u trenutku kada drugi oblici zabave poput Netfliksa agresivno oduzimaju publiku.

  Međutim, tokom ove godine je broj prodatih knjiga u tamošnjim knjižarama skočio 13 odsto, podatak je CEGAL. Njihov sistem u realnom vremenu prati prodaju knjiga.

  „S obzirom da se približavaju Božićni praznici očekujemo 15-procentni rast u odnosu na prošlu godinu“, kaže Manso.

  To je dobra vijest za oko 3.210 samostalnih knjižara koje su od marta do juna 2020. prinudno bile zatvorene zbog pandemije. Koronavirus se žestoko obrušio na Španiju pa su stanovnici bili zaključani 100 dana u stanovima i kućama. Kada su ponovo izašli na ulice mnogi su krenuli po knjige.

  U velikim gradovima poput Madrida počele su stoga nicati nove male knjižare čiji vlasnici veruju u isplativost tog posla, jer se ne nazire kraj pandemiji.

  Uprkos značaju knjižara, u ovom sektoru se odvija ubrzana promena prelaska s papira i fizičkih knjižara na online čitanje i kupovinu preko interneta.

  Pre pandemije je na svakih 100 prodatih knjiga u Španiji, njih 80 odsto prodato u knjižarama, 15 odsto preko interneta, a 5 procenata su bile e-knjige. Sada se u knjižarama proda 70 odsto od ukupno prodatih knjiga.

  Manso ipak s optimizmom gleda na budućnost. „Primećujemo da postoji mlada publika. Nju podstiču izdavačke kuće koje objavljuju jako puno i to dobrog sadržaja“, ističe Manso dodajući da se, osim literature za decu, nude i stripovi, kao i ilustrovani romani kojih je sve više.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE