Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad stranih direktnih investicija za četvrtinu

  U prva tri meseca ove godine u Srbiju je ušlo 141,6 miliona evra manje direktnih stranih investicija (SDI) nego u istom periodu prošle godine.

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, investicije u bruto osnovne fondove u prvom kvartalu ove godine rasle su za svega 1,3 odsto, što je niže nego u prošloj godini.

  Kod nas je udeo investicija u BDP dosta nizak, oko 18 odsto, a potrebno je da bude i do 25 odsto BDP kako bi mogli da se poredimo sa zemljama sa višim stopama rasta, kaže urednik Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) Ivan Nikolić.

  „Prema podacima iz platnog bilansa za prvi kvartal, strane direktne investicije su manje za 23,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ovo ne mora da znači da će ukupne SDI biti manje nego prošle godine“, napominje Nikolić.

  Ovo smanjenje od 23,6 odsto znači da je u prva tri meseca u Srbiju ušlo 141,6 miliona evra manje SDI nego u prva tri meseca prošle godine.

  Miladin Kovačević, autor MAT i direktor Republičkog zavoda za statistiku, istakao je da je u prvom kvartalu reinvestirana dobit stranih kompanija u Srbiji manja za 77,8 miliona evra nego u istom kvartalu prošle godine, kao i da su međukompanijski zajmovi, odnosno krediti koje matične kompanije daju filijalama u Srbiji 33,5 miliona evra manji nego u prvom tromesečju 2016.

  „Trenutni kapaciteti stranih kompanija u Srbiji obezbeđuju rast izvoza tako da oni nemaju potrebu da reinvestiraju dobit i vraćaju je u matične zemlje. Međutim, iako ne pratimo posebno grinfild investicije, može se videti da ih ima više nego prošle godine“, rekao je Kovačević.

  Inače, i kapitalne investicije države zaostaju za planiranim, pa je u prvih pet meseci iz budžeta potrošeno 6,8 milijardi dinara manje nego što je planirano za kapitalne rashode.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE