Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pad proizvodnje OPIJUMA u Avganistanu za čak 95 odsto

  Proizvodnja opijumskog maka u Avganistanu, koji je pre bio najveći svetski snabdevač, naglo je pala otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija.

  Kancelarija UN za droge i kriminal (UNODC) saopštila je da je uzgoj opijuma pao u celoj zemlji na samo 10.800 hektara u 2023, u poređenju sa 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 odsto na 333 tone.

  To je značilo pritisak na poljoprivrednike u ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi zavisi od poljoprivrede i gde je vrednost izvoza maka povremeno nadmašivala vrednost svih formalno izvezenih dobara, saopšteno je iz UNODC.

  Oštar pad mogao bi imati velike posledice za privredu u zemlji u kojoj je oko dve trećine stanovništva već potrebna humanitarna pomoć, navodi se u izveštaju.

  „Tokom nadolazećih meseci Avganistanu su preko potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi se avganistanskim poljoprivrednicima pružile prilike da se klone uzgoja opijuma“, rekla je izvršna direktorka UNODC Ghada Waly.

  Velika šansa u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma

  „Ovo predstavlja pravu priliku za postizanje dugoročnih rezultata u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma i štete koju ono uzrokuje na lokalnom i globalnom nivou“, dodala je.

  Ogromno smanjenje snabdevanja iz Avganistana – za koji se procenjuje da pokriva oko 80 odsto svetskog ilegalnog opijuma – moglo bi rezultirati padom međunarodne upotrebe opijuma, ali takođe znači i opasnost od eskalacije globalne upotrebe alternativa poput fentanila ili sintetičkih opioida, procenjuje UNODC.

  Talibanski vrhovni vođa Hibatula Akundžada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u aprilu 2022. godine, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će uništiti sve preostale useve.

  UNODC je rekao da su se mnogi poljoprivrednici prebacili na uzgoj pšenice, ali da je zarada znatno manja od uzgoja maka.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE