Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je Svetski preduzetnik godine!

  Kanađanin Murad Al-Katib, predsednik kompanije AGT Food and Ingredients Inc., proglašen je ovogodišnjim svetskim EY Preduzetnikom godine.

  Al-Katib je titulu osvojio u konkurenciji 59 preduzetnika iz 49 zemalja iz čitavog sveta, koji su svoje mesto u finalnom izboru osigurali nakon što su proglašeni nacionalnim pobednicima. Srpski kandidat je ove godine bio Radojko Janjić, vlasnik kompanije „Radijator Inženjering“ u Kraljevu.

  Al-Katib imenovan je najboljeg preduzetnika, ne samo zbog uspešno razvijenog biznisa, već i zbog pomoći izbeglicama. U svom govoru nakon preuzimanja nagrade istakao je važnost socijalnog preduzetništva.

  On je kompaniju osnovao 2001. godine,i stvario poslovno „carstvo“ koje preko 120 zemalja širom sveta snabdeva sočivom, leblebijama i graškom. Kompanija je izašla na berzu 2007. godine, i povećava prihode oko 100 miliona dolara po godini, a prošle godine taj prihod je iznosio 1,4 milijarde.

  Svoju proizvodnju i distribuciju koristi i za slanje preko 4 miliona paketa hrane kao pomoć izbeglicama iz Sirije.

  Zanimljivo je njegovo mišljenje o svetskoj ishrani. On je jednom prilikom  jer je istakao važnost vode kao resursa za Zemlju, i da ishrana svetskog stanovništva mora da se promeni, jer „sočiva zahtevaju manje vode za proizvodnju od govedine“.

  „Kako bismo ostvarili ciljeve u budućnosti kada je ishrana u pitanju, moraćemo da stvorimo 2 milijarde vegetarijanaca“, rekao Al-Katib.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE