Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovo je 5 NAJVEĆIH startap neuspeha IKADA

  Nebrojano je mnogo priča o uspešnim preduzetnicima i preduzetnicima koji su prethodne neuspehe prevazišli na putu da sadašnji posao naprave veoma uspešnim.

  Milijarderi poput Marka Kjubana, Bila Gejtsa i Ričarda Brensona govorili su o tome kako su lekcije iz prethodnih nesupeha pomogle da se otvori put za njihov uspeh. Ipak, to neuspeh ne čini manje bolnim, posebno kada je u igri mnogo novca.

  Nedavni izveštaj CB Insight odvojio je više od 200 najvećih i najskupljih neuspeha u sartap industriji ikada.

  Evo pet najzapaženijih startap neuspeha iz ove liste.

  Laboratorija za testiranje krvi – Theranos

  Elizabet Holmes je napustila Stanford da bi 2003. godine osnovala Theranos, a njena obećanja o bržim, jeftinijim i tačnijim uređajima za testiranje krvi podstakla su masovnu pometnju oko kompanije koja je bila procenjena na čak 9 milijardi dolara.

  Međutim, kompanija je prestala sa radom u septembru 2018. godine, nekoliko meseci nakon što su Holmes i bivši predsednik Theranosa, Ramesh „Sunni“ Balvani, optuženi za „masovnu prevaru“ zbog navodnog falsifikovanja prihoda kompanije, kao i rezultata krvnih testova. Pre nego što je otkrivena prevara, Theranos je prikupio novac od investitora sa dubokim džepovima, poput Ruperta Murdoka, Valgrinsa i ogranka rizičnog kapitala BlueCross BlueShield’s.

  Holmes je postigla nagodbu 2018. godine, ali i dalje joj predstoji krivično suđenje koje treba da počne u martu 2021. godine.

  Neuspeh „pratioca aktivnosti“

  Kompanija Jawbone sa sedištem u San Francisku bila je jedna od vedećih na tržištu nosivih uređaja koji prate fizičke aktivnosti, zaradivši oko 3,2 milijarde dolara do 2014. godine.

  Investitori su u ovu kompaniju ulagali i podržavali trud vlasnika kompanije Jawbone da preuzme dominaciju na ovom tržištu.

  Ipak, uprkos što je tada prikupljeno više od 900 miliona dolara, kompanije je do 2015. imala nešto manje od 3 odsto tržišta za nosive uređaje, jer se njeni proizvodi nikada nisu prodavali dovoljno dobro da bi opravdali „hajp“.

  Jawbone je započeo likvidaciju svoj eimovine u julu 2017. godine.

  Veb sajt za kućne ljubimce Pets.com

  Pets.com je prikupio oko 110 miliona dolara od investitora, uključujući Amazon, nakon pokretanja 1998. godine kao sajt za e-trgovinu koja prodaje sve što je neophodno za kućni ljubimce.

  Neuspeh ove kompanije daleko je jeftiniji od ostalih gore pomenutih startapova, ali Pets.com je postao nepopularan zbog propasti nakon pucanja dot-com balona 2000. godine. godine.

  Kompanija je skupom reklamom 2000. godine prikupila 82,5 miliona dolara, ali Pets.com je propao pre kraja te godine zbog sve većih gubitaka usled neodrživog poslovnog modela i prekomernog trošenja na oglašavanje.

  Kompanija je započela likvidaciju u novembru 2000.

  Električni automobili „Better Place“

  Osnovao ga je izraelski preduzetnik Shai Agasi 2007. godine. „Better Place“ je bio startap koji se bavio električnim automobilima i nekom momentu je sve to izgledalo kao da bi mogao da postigne sličan uspeh kao Tesla.

  Kompanija je prikupila više od 900 miliona dolara, privlačeći investitore sa inovativnom idejom za izgradnju stanica za zamenu baterija, gde bi električni automobili kompanije mogli da zamene prazne baterije za sveže u roku od nekoliko minuta, proširujući tako njihov domet i smanjujući zabrinutost vozača zbog kapaciteta električnih automobila.

  Međutim, logistika i visoki troškovi izgradnje infrastrukture da bi ideja o zameni baterija uspela, pokazali su se preteškim za prevazilaženje.

  „Better Place“ je na kraju uspeo da izbaci na tržište samo 1.000 električnih automobila pre nego što je 2013. podneo zahtev za bankrot.

  Proizvođač solarnih panela Solindra

  Kompanije je osnovana 2005. godine, a proizvođač solarnih panela ubrzo je postala kompanija koju je čak i Obamina administracija reklamirala kao primer tehnoloških inovacija.

  Solindra je zato dobila federalnu garanciju za zajam u iznosu od 535 miliona dolara, istovremeno prikupivši više od 1,2 milijarde dolara od investitora. Međutim, Solindrino poslovanje se urušilo nakon što su se globalne cene većine komponenata solarnih panela, poput silicijuma, srušile 2011. godine.

  Pad cena pomogao je konkurentima Solindre da snize cene, dok Solindra (koja je, za razliku od mnogih svojih rivala, izgradila solarne panele bez polisilicijuma) nije mogla više da bude kompetitivna.

  Ovo je inače najskuplji neuspeh jednog startapa prema izveštaju CN Insight-a.

  Kompanija je podnela zahtev za bankrot u septembru 2011. godine.

   

  Izvor: BIZlife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE