Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bil Gejts, chatbotovi

  Ovih 5 knjiga BIL GEJTS preporučuje za leto

  Držeći se svoje tradicije, Bil Gejts je objavio svoj izbor za čitanje za leto 2022. u postu na svom blogu GatesNotes.

  Ponuda ovog leta obuhvata knjige koje pokrivaju uticaje klimatskih promena, moć povezanu sa polom i uzroke polarizacije u SAD. Za zabavu, tu je avanturistički roman smešten u SAD 1950-ih.

  Milijarder filantrop i suosnivač Majkrosofta nije se fokusirao na jednu temu, kao prošle godine, kada je napisao da je na njegove izbore uticala pandemija. Gejts hvali mnoge ovogodišnje radove jer su relevantni za savremena pitanja identiteta, moći i stanja budućnosti.

  Gejts priznaje da teme za ove knjige mogu zvučati malo previše duboko za osobe koje listaju stranice na odmoru, ali kaže da je svaki od autora složene teme pretvorio u ubedljive priče i diskusije.

  Bil Gejts

  Bil Gejts Screenshot YT

  „Ne zvuči baš kao da se čita na plaži“, piše Gejts. „Voleo sam svih pet ovih knjiga i nadam se da ćete ovde pronaći nešto u čemu ćete takođe uživati.”

  U prošlosti, uključujući i kraj 2020. godine, Gejts je imao tendenciju da predlaže uglavnom dokumentarne radove. Prošlog leta imao je jedan roman u predlozima. Za njegove najnovije preporuke, fikcija čini većinu liste.

  Evo pet knjiga koje preporučuje:

  How the World Really Works, Vaclav Smil

  Prošle godine Gejts je rekao da mu je Smil omiljeni autor. U ovoj knjizi Smil, proslavljeni kanadski ekonomista životne sredine, objašnjava sedam fenomena koji određuju ljudski opstanak i efikasnost u globalnoj ekonomiji zasnovanoj na informacijama. „Kako svet zaista funkcioniše“ ima za cilj da sumira Smilove studije o svetskim mrežama poljoprivrede, energetike i proizvodnje, kao i njihove veze sa funkcijom društva i uticajem na životnu sredinu.

  Gejts kaže da je za one koji žele da nauče o silama koje oblikuju ljudski život ova knjiga odličan uvod. On takođe hvali zaključke iz knjige o ekonomiji i klimatskim promenama koji su ukorenjeni u podacima, dodajući da „iako Vaclav ima čvrsto mišljenje o mnogim temama… izbegava ekstreme“.

  The Lincoln Highway: A Novel, Amor Towles

  Gejts hvali pisca fantastike Towles-a, rekavši da on „nije poni sa jednim trikom. Kao i svi najbolji pripovedači, on ima domet.” Autor knjige „Džentlmen u Moskvi“ — koju je Gejts ranije preporučio — Towles kreće na epsko putovanje smešteno u 1954. duž istoimenog autoputa. Lik Emet se vraća kući u Nebrasku i svog osmogodišnjeg brata Bilija posle 15 meseci maloletničkog rada na farmi zbog ubistva iz nehata. Njihov otac je umro; majka ih je napustila pre mnogo godina.

  Braća planiraju da se odvezu na zapad u Kaliforniju da započnu novi život. Ali dvojica Emetovih prijatelja sa radne farme, Vojvotkinja i Vuli, pridružuju im se i teraju Emeta i Bilija na istok u Njujork. Gejts naglašava da su likovi u „Lincoln Highhway“ dobro razvijeni, snažni i brižni karakteri, posebno Bili i komšinica. Knjiga, ispričana sa više tačaka gledišta, pokazuje, kaže Gejts, da „lična putovanja nikada nisu tako linearna ili predvidljiva kao međudržavni autoput“.

  Why We’re Polarized, Ezra Klein

  Gejts upoređuje nečije političke stavove sa njihovim ukusom u kartaškim igrama: „koliko ja znam, mogli bismo da budemo kao nafta i voda kada zaista počnemo da pričamo. Ali oboje volimo bridž, i to dovodi do veće verovatnoće da se povežem sa nekim.” Kaže da najnovija knjiga Ezre Klajna – kolumniste i voditelja podkasta u Njujork tajmsu – ocrtava psihološke aspekte grupnog mentaliteta koji definišu američku politiku danas.

  Na čelu polarizacije je politički identitet, pokazuje Klajn, koji se u proteklih 50 godina spojio sa rasnim, regionalnim i ideološkim identitetima koji utiču na postojeće političke institucije. Knjiga koja sadrži podatke koji pokazuju trendove preko državnih granica, unutar partija i kroz generacije, „Zašto smo polarizovani“ opisuje promene u političkom i informacionom sistemu zemlje koje su dovele do toga da mnogi racionalno misleći pojedinci postanu igrači u potezanju konopa. Gejts kaže da je ova knjiga važna za razumevanje onoga što se danas dešava sa politikom u SAD.

  The Ministry for the Future, Kim Stanley Robinson

  Naziv ovog romana odnosi se na izmišljeno pomoćno telo zaduženo za sprovođenje međunarodnog pravno obavezujućeg Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. To je priča o nauci, političkoj odgovornosti i idejama za spas budućnosti. Roman počinje talasom toplote i vlage u Utar Pradešu, Indija, koji je doveo do smrti 20 miliona ljudi, što Gejts opisuje kao „prizor i mučnu scenu koju je pročitao u naučnofantastičnim knjigama“ i opisuje događaj koji bi se mogao odvijaju u stvarnom svetu.

  Dva glavna lika, humanitarni radnik Frenk Mej i diplomata Meri Marfi, koja vodi ministarstvo, rade na ispunjavanju cilja borbe protiv klimatskih promena kako bi se čovečanstvo spasilo za buduće generacije. Iako Gejts kaže da su neke politike u celoj radnji pogrešne, teorije su mu intrigantne.

  The Power, Naomi Alderman

  Gejts kaže da je pokupio ovaj roman iz 2016. na predlog svoje ćerke Džen. „Moć“ Naomi Alderman postavlja pitanje šta bi se dogodilo kada bi žene odjednom imale mogućnost da po volji daju električni šok svojim telom. Prateći četiri lika — od kojih su tri žene — sa različitim iskustvima roda u različitim društvenim krugovima, institucijama i lokacijama, Alderman govori o promeni kontrole koja vodi ka nadi nekih ljudi u ravnopravniji svet, kao i o korupciji moći, usledile su brutalne revolucije i fizičko i seksualno nasilje.

  Muški glavni lik, Tunde, student je novinarstva u Lagosu koji pokušava da dokumentuje društvene i političke promene, ali upada u teške situacije i mora da se prilagodi životu sa različitom rodnom dinamikom. Ostala tri glavna lika postavljaju pitanja o tome kako da upravljaju svojim novootkrivenim sposobnostima. Roksi nasleđuje tron londonskog kriminalnog sindikata ispred svoja tri starija brata. Margot je nova političarka u novoj Engleskoj sa ćerkom tinejdžerkom, a Ali je devojka na jugu SAD koja je pobegla iz nasilnog hraniteljskog doma i osnovala novu religiju. Gejts kaže da je nakon čitanja ove knjige „stekao jači i visceralniji osećaj zlostavljanja i nepravde koje mnoge žene danas doživljavaju” i da su hipoteze u ovoj knjizi pravovremene u današnjim razgovorima o rodu.

  Izvor: Bil Gejts

  Foto: YouTube/Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE