Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ove domaće INOVATIVNE IDEJE vrede milion dolara

  Devet domaćih startapova, devet timova i još 10 malih i srednjih preduzeća ponudili su najinovativnije ideje na drugom godišnjem konkursu StarTech programa i osvojili bespovratna sredstva od milion dolara.

  Novac će im pomoći da u narednih godinu i po dana razviju svoje proizvode i osvoje domaće i inostrano tržište.

  Inovativne ideje

  U konkurenciji 197 prijavljenih projekata, istakle su se mnoge interesantne ideje, između ostalog za razvoj samoodrživih ekoloških kuća, antikarijes gela, gela za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, blokova za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu ili pametnih kanti za odlaganje ambalaže.

  Čekove su im na svečanoj ceremoniji uručili ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktor korporativnih poslova kompanije Phillip Morris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

  StarTech program vredan pet miliona dolara pokrenut je krajem 2020. u cilju podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

  Deo je trogodišnjeg projekta kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED zajedno sa Vladom Srbije.

  Finansijska podrška od 22.500 do 65.000 dolara

  Brojni projekti odabranih grantista okrenuti su dobrobiti ljudi, kao što su aplikacija sa avatarom koji video sadržaje pretvara u znakovni jezik za gluvoneme, uređaj koji pomaže paralizovanim osobama da povrate izgubljene funkcije, platforma za telemedicinske onlajn konsultacije s lekarima i psiholozima ili aplikacija za fitnes treninge u domu koja putem softvera i hardvera prati vitalne parametre i sugeriše način vežbanja.

  Visina podrške koju su dobili grantisti kreće se od 22.500 do 65.000 dolara, a pored toga moći će da koriste i vaučerski program za ekspertsku pomoć u oblastima zaštite intelektualne svojine, marketinga i izlaska na strano tržište.

  Pored direktne finansijske podrške inovatorima, StarTech program fokusiran je i na unapređenje inovacionog ekosistema u kojem posluju i razvijaju svoje projekte.

  A koja rešenja su već odabrana?

  Učesnici događaja imali su priliku da se u Experience zoni upoznaju sa proizvodima proisteklim iz podrške dobijene na prošlogodišnjem konkursu, od kojih su neki već u prodaji. Prvi mobilni CT skener čiji je razvoj finansiran kroz StarTech stigao je na tržište Amerike.

  Za njim će vrlo brzo i inovativni preparat protiv heliko bakterije koji je dobio dozvolu institucija SAD. Kreiran je i prvi softver za otkrivanje falsifikata brendiranih proizvoda u onlajn prodaji, kao i regruter baziran na veštačkoj inteligenciji koji će na sebe preuzeti veliki deo poslova HR službi oko izbora kandidata za posao.

  Izrađen je prototip višesenzorskog postrehabilitacionog uređaja na bazi video igara, a u fazi testiranja je i inovativni probiotik za dijabetes.

  StarTech program jedinstven je u Srbiji jer podršku razvoju inovacija umesto državnih fondova pruža jedna privatna kompanija, a sa skupa je upućen poziv i drugim društveno-odgovornim firmama da na ovaj način podrže razvoj inovativnog preduzetništva u Srbiji.

  Kandidati koji se nisu našli među grantistima i svi ostali preduzetnici sa inovativnim idejama dobiće priliku već na proleće 2023. da se prijave na treći godišnji konkurs. Informacije o uslovima učešća dostupne su na www.startech.org.rs.

  Kako da nađete novac za biznis ideju, a da ne pozajmljujete

  Izvor: BIZLife

  Foto: NALED

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE