Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ovako se podstiče kupovina električnih vozila

  Susedna država kreće sa podsticajima za kupovinu ekoloških automobila, koji će se kretati čak do 40 odsto od prodajnih cena vozila.

  Ponovo kreću podsticaji za građane za kupovinu eko vozila, najavili su, prilikom postavljanja punionice za električne automobile u Gospiću, ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoline i energetsku efikasnost Dubravko Ponoš.

  Prema rečima ministra Ćorića, na raspolaganju će biti 12 miliona kuna, a kroz par nedelja oko 13 miliona kuna takvih podsticaja biće dostupno i za firme.

  Podsticaji koje će građani dobijati putem Fonda iznosiće do 40 posto cene vozila, a za električne automobile iznosiće do 80 hiljada kuna.

  Primera radi, električnom Volkswagenu Up! podsticaji smanjuju cenu sa otprilike 204 hiljade kuna (cena u prodajnom salonu) na 124 hiljade kuna.

  Renault Zoe, takozvani Clio na struju, uz ovu podršku koštaće nešto manje od 154 umesto tržišnih skoro 234 hiljade kuna. Električni Smart takođe postaje pristupačniji jer će s podsticajima moći da se kupi za nešto manje od 106 hiljada kuna, dok se njegova prodajna cena kreće oko 176 hiljada kuna.

  Dodatno, do 40 hiljada kuna iznosiće podsticaji za plug-in hibridne automobile, uz uslov da im je emisija CO2 manja od 50 g/km. Kupnja električnih skutera, motocikala i četverocikala na struju podsticaće se do 20 hiljada kuna, dok će za električne bicikle biti dostupno do 5 hiljada kuna Fondovih podsticaja.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE