Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Italija (Unsplash)

  Ovaj italijanski gradić vam nudi 30.000 EUR da se preselite u njega

  Gradovi širom Italije poslednjih godina se utrkuju u pokretanju programa koji imaju za cilj da privuku nove stanovnike kako bi oživeli.

  Između trošnih kuća koje se prodaju za nešto više od jednog dolara, do kuća koje su spremne za useljenje po niskim cenama, vladala je žestoka konkurencija.

  Živopisni grad Presicce u sunčanom regionu Pulje je poslednji koji je ušao u igru sa primamljivom ponudom. Zvaničnici kažu da će platiti ljudima do 30.000 evra da kupe prazan stan i nasele se. Ili još bolje možete pazariti i kuću čija je cena oko 25.000 evra. Kao i druge jeftine nekretnine na rasprodaji širom Italije, prvobitni vlasnici su ih davno napustili.

  Kao dodatni bonus za kupovinu nekretnine navodi se lokacija koja je neverovatna, okružena prirodom oblasti Salento u peti italijanske čizme i blizu puderastih plaža i tirkizno čistih voda Santa Maria di Leuca.

  Vlasti u Presicceu se nadaju da će ponuda novčanih podsticaja udahnuti novi život njihovom depopulacijskom gradu, gde je novorođenčadi svake godine sve manje.

  Italija (Unsplash)

  Italija (Unsplash)

  „Postoji mnogo praznih kuća u istorijskom centru izgrađenih pre 1991. godine koje bismo voleli da ponovo vidimo žive sa novim stanovnicima“, kaže za CNN lokalni odbornik Alfredo Palese. „Šteta je svedočiti kako se naši stari kvartovi puni istorije, divne arhitekture i umetnosti polako prazne“.

  Detalji ove primamljive ponude se trenutno finaliziraju, dodaje Palese, ali vlasti su spremne da pokrenu apliciranje u narednim sedmicama kada će informacije biti dostupne na web stranici gradske kuće .

  „Ponudićemo do 30.000 evra ljudima koji žele da se usele ovde i kupe jedan od ovih napuštenih stanova“, kaže on. „Ukupna finansijska sredstva će biti podeljena na dva dela: delom će ići u kupovinu stare kuće, a delom u njeno preuređenje, ako bude potrebno“.

  500 EUR po kvadratu

  Da bi učestvovali u projektu, podnosioci zahteva moraju da kupe jedan od stanova u gradu, koji su posebno obeleženi od strane gradskih vlasti i izgrađeni su pre 1991. godine. Cene kuća počinju od 500 evra po kvadratu, što znači da svaka od kuća može takođe biti kupljena za manje od ponuđenog iznosa novca. Kako navode nadležni, 25.000 evra trebalo bi da bude dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno popravi.

  Finansije koje je grad dobio spajanjem sa manjom susednom zajednicom još neko vreme neće biti iscrpljene, tako da grad može da nastavi sa projektom još nekoliko godina. Grad ima oko 9.000 stanovnika, a oko polovina njih živi u užem gradskom jezgru.

  Ovo nije jedina šema kojom žele da privuku nove stanovnike u grad. Između ostalog, nove poslovne delatnosti imaju manji porez, a porodice sa decom dobijaju dečiji dodatak.

  Rim, Italija (Pixabay)

  Grad bogat istorijom

  Presicce vuče svoju istoriju još od srednjeg veka, kada su se naselja prostirala oko saracenske tvrđave koju su izgradili monasi koji su kopali kripte i podzemne mlinove maslina kao skloništa.

  Stekao je reputaciju „grada zelenog zlata“ u Pulji zbog bujnih maslinjaka koji daju vrhunsko ekstra devičansko maslinovo ulje, cvetajući tokom renesanse kao prosperitetni feud poznat i po dobrom vinu, sirevima i trgovini stokom. Mnogi meštani živeli su pod zemljom, kopajući pećine u stenovitom terenu.

  Ispod glavnih trgova i raskošnih baroknih palata nalazi se mreža od 23 tajne odaje i mlinova za masline u kojima su farmeri, poznati kao trapetari, provodili mesece tokom sezone berbe, presujući masline u kamenim mlinovima koje su gurali magarci.

  Mnoge istorijske zgrade imaju privatni pristup podzemnim komorama u kojima još uvek stoje masivni mlinovi. Obilasci sa vodičem kroz podzemni grad predstavljaju turistički vrhunac ovog grada.

  U drevnom okrugu, široke elegantne ulice ispresecane su krivudavim uskim uličicama. Veličanstveno ukrašene zgrade zlatne boje sa balkonima od kovanog gvožđa i unutrašnjim dvorištima mešaju se sa jednostavnim belim stanovima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE