Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  10 kulturnih objekata izgrađenih u Kataru uoči Svetskog prvenstva (FOTO)

  Katar je uložio ogromne sume novca da proširi svoju kulturnu ponudu uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine sa zgradama nekih od najvećih svetskih arhitekata.

  Otkako je dobila kandidaturu za domaćina Svetskog prvenstva 2010. godine, zalivska država se fokusirala na transformaciju u „svetionik umetnosti i kulture“, kako navode organizatorima turnira. Vodeće svetske arhitekte stvaraju nove muzeje, arhive i hotele za naciju, kao i niz ekstravagantnih fudbalskih stadiona, za koje se ukupno procenjuje da koštaju oko 200 milijardi dolara.

  Međutim, troškovi izgradnje ovih atrakcija su navodno bili više nego samo finansijski, sa 6.500 radnika migranata koji su umrli u zemlji otkako je dobila pravo da bude domaćin, navodi Gardijan. Iako je prema fudbalskom upravnom telu FIFA bilo samo 37 smrtnih slučajeva povezanih sa izgradnjom stadiona za Svetsko prvenstvo.

  Al Bayt Stadium during the opening ceremony before the World Cup (AP Photo/Thanassis Stavrakis)

  Ažurirana kulturna ponuda Katara uključuje muzeje koje su dizajnirali Žan Nuvel i IM Pei, dve zgrade OMA i umetnička dela dizajnera Fej Tugud i umetnika Olafura Elijasona.

  Ovde zaokružujemo 10 arhitektonskih znamenitosti koje su nedavno izgrađene u i oko Dohe.

  1. Nacionalni muzej Katara, Žan Nuvel

  Dizajnirao ga je arhitekta Žan Nuvel (Jean Nouvel), dobitnik Pritzkerove nagrade za arhitekturu, Nacionalni muzej Katara je zgrada od 52.000 kvadratnih metara dizajnirana da beleži prošlost i sadašnjost zemlje. Njegova prepoznatljiva forma je napravljena od čelične nadgradnje koja podržava niz diskova boje peska, međusobno povezanih da dočaraju mineralnu formaciju pustinjske ruže.

  Zgrada je završena 2019. godine u novonastaloj građanskoj četvrti sa nekoliko drugih kulturnih institucija, uključujući Muzej islamske umetnosti IM Peija, koji se takođe nalazi na ovoj listi. Unutrašnjost, galerije nepravilnog oblika raspoređene su oko dvorišta, pored par pećinskih prodavnica poklona koje su opremili Koichi Takada Architects sa valovitim drvenim površinama.

  People stand at the National Museum of Qatar in Doha, Qatar (AP Photo/Hassan Ammar)

  2. Katarska nacionalna biblioteka, OMA

  Nizovi mermernih polica za knjige nalaze se u velikoj Nacionalnoj biblioteci Katara, koju je firma Rema Kolhasa OMA stvorila u Dohi da bi se smestili važni katarski tekstovi i rukopisi. Spolja se ističe svojom ugaonom betonskom formom, koja je u suprotnosti sa delikatnijom fasadom od nazubljenog stakla.

  Zgrada se nalazi na lokaciji u Education City-u, akademskom okrugu Dohe, u blizini i novog stadiona Education City koji će biti domaćin predstojećih utakmica Svetskog prvenstva.

  Katar, Biblioteka (Unsplash)

  Katar, Biblioteka (Unsplash)

  3. Muzej islamske umetnosti, IM Pei

  Jedna od najpoznatijih zgrada u Kataru je Muzej islamske umetnosti, koji je kinesko-američki arhitekta IM Pei stvorio na veštačkom ostrvu pored šetališta Doha Corniche.

  Ima blokovsku, stepenastu formu koja se uzdiže u petospratnu kulu i sadrži centralni atrijum okružen galerijama. Vrhunac zgrade je zid zavese na severnoj strani, koji pruža pogled na Arapski zaliv sa svih pet njegovih spratova. Ponovo je otvoren u oktobru nakon jednogodišnjeg renoviranja unutrašnjosti kako bi se osiguralo da može da primi veću publiku.

  Muzej islamske umetnosti, Katar (Unsplash)

  Muzej islamske umetnosti, Katar (Unsplash)

  4. 3-2-1 Olimpijski i sportski muzej Katara, Joan Sibina

  Posetioci katarskog Međunarodnog stadiona Kalifa u Dohi videće i cilindrični sportski muzej, a dizajnirao ga je španski arhitekta Joan Sibina. Nazvan Olimpijski i sportski muzej Katara 3-2-1, ima staklenu formu umotanu u prstenove koji klimaju glavom na isprepletene prstenove olimpijskog simbola.

  Unutra se nalazi sedam izložbenih prostora kuriranih na različite teme, kao i kafić, restoran i prodavnica poklona.

  5. Nacionalni arhiv Katara, Morrison

  Vernakularna arhitektura, uključujući obalne osmatračnice, informisala je Saveznike i Morisonov fragmentirani i geometrijski dizajn za Nacionalni arhiv Katara u Dohi. Zgrada objedinjuje skladište visokih performansi za katarske arhive i javne objekte, obavijeno kamenom oblogom probijenom udubljenim prozorima i otvorima u pećinama.

  On je deo šireg master plana Mšeireb centra Dohe koji je pogodan za pešake koji razvija londonski studio, a koji se sastoji od skoro 100 zgrada, uključujući susedno Bajramsko molitveno tlo na otvorenom.

  6. Iconic 2022., Ibrahim M. Džaid

  Jedna od najneobičnijih zgrada na listi je Iconic 2022. Izgrađena u blizini Olimpijskog i sportskog muzeja Katara 3-2-1, ima fasadu koja prikazuje broj 2022. Dizajnirao ju je arhitekta Ibrahim M. Jaidah kako bi proslavio godinu Svetskog prvenstva u Kataru i prema rečima njenog projektanta, to je „prva zgrada na svetu koja liči na godinu“.

  Podeljen na četiri bloka u obliku brojeva, Iconic 2022 sadrži supermarket, kafić i restorane, kao i sportski centar, zdravstvene klubove i kancelarije za nekoliko sportskih tela. Broj 2022 se takođe može videti na njegovom krovu, gde je popločavanje kombinovano sa mrežama pokrivenim površinama.

  Katar 2022 (YouTube)

  Katar 2022 (YouTube)

  7. Nacionalni kongresni centar Katara, Arata Isozaki

  Još jedna zgrada u gradu za obrazovanje je Nacionalni kongresni centar Katara, koji je završio japanski arhitekta Arata Isozaki 2011. godine. Centar karakterišu džinovski stubovi nalik drvetu, vidljivi iznutra i spolja, koji podržavaju nadvišeni krov zgrade.

  Prema rečima njegovog dizajnera, trebalo bi da oponaša Sidrat al-Muntaha, sveto islamsko drvo za koje se veruje da simbolizuje kraj sedmog neba.

  8. Instalacije muzeja Katara, razni dizajneri

  Više od 100 umetničkih dela postavljeno je u javnim prostorima širom Katara uoči Svetskog prvenstva u fudbalu, kao deo postojećeg programa instalacija katarskih muzeja na otvorenom.

  Među njima su i radovi poput američkog umetnika Ričarda Sere, britanske dizajnerke Fej Tugud i dansko-islandskog umetnika Olafura Elijasona. Umetnici Martin Krid i Yayoi Kusama takođe imaju skulpture na izložbi, pored katarskih umetnika Šua’a Alija i Šouka Al Mana. Postojeća umetnička dela u programu uključuju Čudesno putovanje, delo Demijena Hersta koji se sastoji od 14 skulptura koje prikazuju putovanje od fetusa do bebe.

  Katar (Unsplash)

  Katar (Unsplash)

  9. Doha Metro sistem, UNStudio

  Gledaoci FIFA Svetskog prvenstva u Kataru 2022. mogu da očekuju da putuju na stadione uz pomoć niza novih Metro stanica, koje je napravio UNStudio uoči turnira.

  Trideset sedam stanica je dizajnirano sa Odeljenjem za arhitekturu železnice Katara. Svi su jedinstveni, ali ujedinjeni istim dizajnerskim jezikom koji se sastoji od modularnih zasvođenih elemenata i velikih ulaznih hodnika. Prema UNStudiju, cilj projekta „bio je da se referencira na lokalno, tradicionalno arhitektonsko nasleđe, dok se ovo reinterpretira na savremeni jezik dizajna“.

  10. Sedište Katarske fondacije, OMA

  Još jedna zgrada na listi OMA je sedište Katar Foundation, 57 metara visoka poslovna zgrada dobrotvorne organizacije Katar Foundation.

  Ima monolitni oblik formiran od prefabrikovanog belog betona i probušen mrežom malih otvora, raspoređenih na način koji stvara pikselizovanu sliku drveta Sidre – logotipa dobrotvorne organizacije.

  Izvor: Dezeen

  Foto: Unsplash/Beta/AP/Pixabay/YT

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE