Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvorena nova zgrada Kliničkog centra Srbije (FOTO)

  Nova rekonstruisana kula Kliničkog centra Srbije (KCS), koja se prostire na 86.000 kvadratnih metara zvanično je otvorena je danas.

  Nova kula Kliničkog centra Srbije, ima 12 spratova i ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

  Otvorena je u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića koji je konstatovao da je ova zdravstvena ustanova opremljena instrumentima i opremom najnovije generacije.

  Naveo je da će u novom Kliničkom centru biti zaposleno 400 novih lekara, ističući da, „iako je to dugoročni udar na budžet, državi najvažnije zdravlje građana“.

  „Međutim, smatramo da je zdravlje od presudnog interesa i značaja“, istakao je predsednik.

  Vučić je rekao da će sutra videti prihode za februar, jer su rashodi bili enormni, i ako budu dobri kao 15. februara, onda sa radošću može reći da se zapošljavanje 400 novih lekara neće posebno osetiti.

  Na pitanje šta će biti sa starim zgradama Kliničkog centra on je istakao da ne zna koje će klinike preći u novu.

  „Neke prelaze u celini, a sa nekim je to teže. Neki su ozbiljni razlozi, od čekanja da se završi druga faza da se presele, a negde imate pitanje koliko kancelarija neko želi da ima. Sve sitnije dečije bolesti ćemo prevazići i uredićemo ceo prostor Kliničkog centra na najbolji način, da deo zgrada oslobodimo i vidimo šta da učinimo sa njima“, objasnio je on.

  Biće manje gužvi i čekanja na preglede

  Vučić je rekao da je cilj da se napravi manja gužva i veća prohodnost za građane.

  „Najvažnije je da lekari i medicinske sestre imaju najbolje uslove za rad, a pre svega pacijenti najbolje lečenje“, poručio je predsednik.

  Lakše zbrinjavanje teških slučajeva

  Direktor Urgentnog centra dr Marko Ercegovac rekao je da će sada biti mnogo lakše da ze zbrinjavaju sve teške traume, budući da je u staroj zgradi Urgentnog centra za bilo dva mesta kompletno opremljena za takve slučajeve, a sada ih je ovde 24.

  Ministar zdravlja ga je obavestio da će u okviru novog KCS postojati i heliodrom, na šta je Vučić najavio da će u zemlju svakako stići novi helikopteri.

  Najsavremeniji aparati

  Predsednik je zatim obišao i prostoriju u kojoj se nalazi jedan od najmodernijih rendgen aparata, gde se uverio da zaista omogućava potpunu vidljivost krvnih sudova, što značajno olakšava lekarima da utvrde gde se nalazi začepljenje.

  Vučić je zatim obišao i salu nazvanu „robotik hirurgija“, a zatim i prostor intenzivne nege.

  Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

  Pored predsednika Vučića, otvaranju su prisustvovali i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek, direktor KCS Milika Ašanin, direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac, kao i direktori klinika i zaposleni u KCS…

   

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife/Aleksandar Mijailović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE