Otkriveno šta je uzrok salmonele u Kinder jajima i čokoladnim bombonama
Evropski zdravstveni zvaničnici koji istražuju izbijanje salmonele povezane sa čokoladnim uskršnjim jajima od kojih je obolelo najmanje 150 dece širom kontinenta rekli su danas da sumnjaju da je to zbog loše mlaćenice u jednoj belgijskoj fabrici.
Zvaničnici su rekli da je kompanija identifikovala „korak obrade koji uključuje mlaćenicu“ kao tačku kontaminacije za dva proizvoda, čokoladna jaja sa igračkom iznenađenja i čokoladne praline italijanske firme Ferrero.
Prije nego što je belgijska fabrika zatvorena, međutim, evropski zvaničnici su primetili da je izvozila „implicirane čokoladne proizvode“ širom Evrope i sveta.
Od ove nedelje prijavljeno je 150 slučajeva salmonele u devet evropskih zemalja i Velikoj Britaniji nakon što je prvi slučaj otkriven u Britaniji prošlog decembra. Većina slučajeva bila je kod dece mlađe od 10 godina, a „izuzetno veliki broj“ je hospitaliziran, rekli su evropski zvaničnici. Britanija je do sada prijavila najviše slučajeva – 65 – od kojih je 43 prosto hospitalizovano.
Izvor: Klix
Foto: Pixels