Osveštana zadužbina Tomislava Nikolića (FOTO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Osveštana zadužbina Tomislava Nikolića (FOTO)

  U Bajčetini, rodnom mestu odlazećeg predsednika Srbije, osveštana je crkva Svetog Dimitrija velikomučenika, čiji ktitor je upravo Tomislav Nikolić. Crkvu je osveštao patrijarh srpski Irinej.

  U izjavi za Sputnjik, Nikolić, između ostalog, govori odakle mu ideja za crkvu, odgovara “zlim jezicima”, objašnjava zašto će se njegov lik naći na ikoni bogomolje…

  Putokaz

  I imao sam uvek na umu da bih ako mogu trebalo dve stvari da uradim za Bajčetinu, a to su put i crkva. I onda kako je vreme prolazilo put je svakako morao da prođe jednog dana, pa je on završen, a za crkvu sam znao da time možda ostavljam putokaz onima koji dolaze iza mene. Jeste to na kraju mandata, ali nije moglo brže.

  Monaško prikupljanje novca

  Ne razumem čoveka koji negativno komentariše izgradnju crkve. On treba da razmisli malo kakav je članak potpisao. Koliko god da me neko ne voli, ili da me njegov urednik, gazda, njegov nalogodavac, njegov politički vođa ne vole, postoje stvari oko kojih ne treba da se sporimo. Gradnja crkve ne treba da bude predmet spora. Ja nisam uzimao novac iz budžeta Srbije ili od nekog javnog preduzeća, pa da kažu zašto država nije dala novac na nešto pametnije. Ja sam taj novac sakupljao kao što su nekad monasi išli po svetu i kao što i danas ponekad monasi iz pojedinih manastira idu i to najčešće u Rusiju, ali sada već i u Zapadnu Evropu među naše ljude iz dijaspore i uz blagoslov igumana ili vladike skupljaju novac, pa time grade, doziđuju, popravljaju.

  Kao i svi Nemanjići

  Tu će biti ktitorska ikona i na njoj će biti i moj lik. I to je potpuno kanonski, to nema veze sa komentarima i kritikama. Oni koji to komentarišu negativno i kritikuju, ne znaju pravila. Onda bi trebalo da kritikuju i kralja Milutina i sve Nemanjiće, one koji su bilo šta, bilo kada izgradili, što su stavljali svoj ktitorski lik.

  CrkvaTomaSCRN3
  CrkvaTomaSCRN2

  Izgradnja crkve u Nikolićevom rodnom mestu počela je 2013.  Vrednost crkve je oko milion evra, izgrađena je u mermeru, vladičanski tron napravljen je od makedonskog kamena i zlatnog oniksa iz Arizone.

  Ukrašavanje unutrašnjosti je, prema pisanju medija, koštalo između 1.000 i 3.000 evra po kvadratu, a materijal za pojedine delove mozaika za istu površinu oko 2.000 evra. Izgradnja crkve trajala je oko tri godine.

  Crkva je bogato oslikana mozaicima iz raznih perioda, uključujući i ona koji se odnose na stradanja kragujevačkih đaka u Drugom svetskom ratu kao i žrtve NATO bombardovanja iz 1999. godine.

  Izvor: Sputnjik, Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE