Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  DVA SATA KVALITETNOG PROGRAMA: Dušan Kovačević i zašto nam se sve ovo dešava

  Sinoć je kod Ivana Ivanovića gostovao akademik i dramski pisac Dušan Kovačević. Razgovor je trajao dva sata, a Kovačević je gledaocima pružio vrhunski užitak. On je govorio o tome kako je i u kojim okolnostima pisao svoje najčuvenije drame kao što su „Maratonci trče počasni krug“, „Ko to tamo peva“ ili „Radovan treći“, a razgovor je bio prožet sa velikim brojem anegdota u kojima su učestvovale legende našeg glumišta Zoran Radmilović, Bata Stojković, Pavle Vujisić….

  U poslednjem delu emisije Kovačević se dotakao stvari koje se tiču svih nas koji ovde živimo i objasnio kako i zašto nam se sve ovo dešava.

  Izdvajamo tri misli Dušana Kovačevića koje je izrekao u sinoćnoj emisiji.

  O slobodi

  „Ovo što sam dosad uradio to sam morao da napišem. Zato što me neke stvari proganjaju, kao što su ratovi, kao što je policija, kao što je pritisak i uglavnom svi moji komadi su priča o tome da čovek koji je sam, trpi kroz istoriju uvek teror. I uvek je ugnjeten i nikad nije bilo neko sjajno vreme za samog čoveka ,čoveka koji se buni, koji hoće da živi dostojanstveno. Sloboda ima visoku cenu. Neki put se to plaća dostojanstvom, a neki put glavom.“

  O grehu

  „Ono što se danas događa u Srbiji je posledica toga da u Srbiji nikad nije prestao da vlada komunizam. To je suština problema. Mi smo genetski opredeljeni za komunizam. To je greh. A greh moraš da platiš. Mi smo ga uveli, negde je donet, uveden, na tenkovima, i to mora da se plati. Tih 50.000 ubijenih (nešto ranije je Kovačević pričao u 50.000 nestalih posle 1945.godine), mi moramo da platimo. I to ćemo da iskajemo. To je ona priča iz antičke drame, nećete platiti vi koji ste učinili greh, to će uraditi vaša deca.“

  O protestima

  „Mi smo 90-tih godina na protestima izigravali merdevine. Dok smo se mi muvali po ulicama,neko je radio ozbiljno, pravio ozbiljne pare, preko nas se popeo i posle 2000.godine uzeo državu u svoje ruke. Danas kad ovi šetaju mladi, i moja deca šetaju i ja sam uvek na njihovoj strani, čak i kad greše ja sam na njihovoj strani , među tim ljudima šeta budući predsednik Srbije, predsednik vlade..Da li će to biti za 20 ili 30 godina, nebitno je, šetaju budući lideri ove zemlje. Moja poruka njima je da budu pametniji, da budu bolji, i da budu humaniji i da kad se već organizuju i šetaju, da znaju zbog čega šetaju. Da ne šetaju zbog sebe, već da šetaju zbog naroda i zemlje.

  https://youtu.be/csA07DJdvuM?t=17m6s

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube screenshot

  Piše: M.M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Boban

   Bravo, nikad bolji razgovor zahvaljujući velikom Dušanu Kovačeviću ! Baš sve najbolje što imamo potiče iz njegovog pera ! Nekad smo imali Nušića, danas imamo njega. Poštovanje !

  • lila

   sve je reko ono sto vecina misli. a buduce generacije ove reci velikokg coveka zapamtite i nepravite nase greske.

  • manuela

   Sram te bilo, po tebi je greh sto su se patriote borile, sa ili bez tenkova, za slobodu protiv nemacke okupacije. Cega se pametan stidi, time se budala ponosi.

   • Baki SM

    Da li stvarno postoji tolika budala koja iz rečenog uspe da zaključi da je čovek za nemačku okupaciju???

   • Ada

    Idi gledaj "Parove"...to je za tebe vrhunac kulturne baštine...što se ti zamaraš nečim što ne razumeš?Vidi ni Salijeri nije bio ni blizu genijalnosti Mocartovoj, ali je to razumeo da je u kategoriji da prepozna genija.....

   • Svetlana

    Kada nešto ne znaš, ne razumeš, nemoj komentarisati, samo ispadaš glup i neuk!!!

  • Sofija

   Slazrm se sa predbodnim komentarom!

  • Milun Sekulic

   B R A V O !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Zoran Jakovljević

   Nešto mi ovde smeta!Prvo-intiutivno,nešto me odbija od ovih misli.Priča o komunizmu ,kao lošem ustrojstvu društva,ne mora da bude tačna.Svaki sistem koji poštuje svoje zakone može biti dobar.Ali,to je teško sprovesti,jer su ljudi u suštini stvari lakomi,vrlo brzo podpadnu pod materijalni i vladarski način razmišljanja.Svet je u velikoj meri vrlo prljav,nemoralan i kriminogen,vrlo teško,čak nikako,neće se moći pretvoriti u bolji,tako da i ti koji šetaju i među kojima je novi predsednik,neće biti ništa bolji.Nažalost,ne vidim da nas išta bolje očekuje u budućnosti!To zna i gospodin Kovačević,kome ništa ne zameram,ali,istina je da svet srlja u svoju propast!

  • kiko

   zaoravio sam u vezi akademika, da pitam, yasto gospodin kovacevic toliko mri komuniazm.Da li se on ikada pita sta bi on bio bez komunizma i komunista...

  • Helena

   Ovaj skromni i genijalni ,čovek je toliko svojim delom obeležio svoje doba, da može da stane rame uz rame sa velikim Nušićem.Nije mi poznato dali ga je ova zemlja ovenčala sa nekim ordenom, žaslužio je debelo!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE