Organska proizvodnja nije samo zdrava, već se i isplati

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Organska proizvodnja nije samo zdrava, već se i isplati

  Gazdinstvo Marka Stojadinovića, bavi se sertifikovanom organskom proizvodnjom mleka, voća i povrća od 2011. godine. Marija je master ekonomije, Jovan je završio strukovne studije stočarstva, otac Jovan je inženjer stočarstva a majka Gordana po zanimanju učiteljica. Zajedničkim snagama stvorili su porodičan biznis koji nameravaju da prošire u budućnosti, kako brojem članova porodice tako i novitetima u proizvodnji.

  „Naše gazdinstvo nalazi se u opštini Blace, na obroncima Kopaonika, oko 30 kilometara od Lukovske banje. Pretežna delatnost žitelja ovog kraja je poljoprivreda, pre svega stočarstvo i voćarstvo. Govedarska proizvodnja je razvijena u velikoj meri i možemo se pohvaliti rasnim sastavom goveda. U pitanju je rasa Simentalac, koja je poslednjih desetak godina obnovljena uvozom velikog broja grla iz Austrije. Ova vrsta proizvodnje se intezivira, stvara se sve više farmi, pa možemo očekivati da će se stočarstvo u budućnosti razvijati“, priča Marija.

  Gazdinstvo Stojadinović razvija tri vrste proizvodnje – stočarstvo, voćarstvo i ratarstvo.

  „Stočarstvo se bazira na organskoj farmi na kojoj se trenutno nalazi 30 grla goveda. Naš osnovni proizvod je mleko. Od ostalih poljoprivrednih gazdinstava ovog kraja se izdvajamo po tome što se bavimo sertifikovanom organskom proizvodnjom i mleko koje dobijamo na farmi je organskog porekla. Garancija kvaliteta jesu sertifikati koje posedujemo o organskoj proizodnji“, kaže ona.

  Farma svojm tehnološko-tehničkim karakteristikama odgovara svim potrebnim standardima, kako u oblasti higijene tako i u oblasti zdravstvene zaštite životinja.

  „Trudimo se da pratimo najnovija dostignuća u oblasti nauke. Na farmi je instaliran sistem za mužu – tip zatvorenog mlekovoda. Suština je u tome da se mleko putem tog sistema dobija bez ikakvog kontakta sa vazduhom i  ljudima. Na taj način je higijena mleka podignuta na najviši mogući nivo.

  Stojadinovići dnevno u proseku proizvedu oko 400 litara mleka. To mleko prodaju kao konvencionalno, jer u okruženju ne postoji niko ko se bavi preradom organskog mleka. Osnovna korist zbog koje se bave organskom proizvodnjom mleka jesu veće subvencije. Naime, premija na organsko mleko je 40 odsto veća – za konvecionalnu proizvodnju iznosi sedam dinara a za organsku 9,8 dinara.

  „Na površini od pet hektara na našem gazdinstvu je organizovana i voćarska proizvodnja. Na tom prostoru gajimo šlive, jabuke, kruške, aroniju, kupinu, malinu. Voće dobijeno sa našeg gazdinstva je takođe organskog porekla. Ratarska proizvodnja je u suštini organizovana da bi upotpunila stočarsku – proizvode se različite žitarice za ishranu životnjia. Takođe, proizvodimo i setveni materijal za obnovu useva“.

  Marija kaže da su poslednjih godina dosta uložili u preradu jer da bi se proizvod plasirao na tržište neophodna su ulaganja u dalju proizvodnu.

  „Mi često apliciramo na različitim konkursima. Jedan od konkursa je bio i u NLB banci na kom smo dobili finansijsku podršku. Takođe, smo učestvovali i u programu Europro, koji finansira EU i UN u saradnji sa Vladom Srbije, a koji će nam pomoći u nabavci opreme za preradu organskih proizvoda“.

  Marija kaže da se trude da proizvodnju i organizaciju na gazdinstu utemelje na naučnim dostignućima i edukaciji. Zato su se gotovo svi članovi familije obrazovali za posao koji na farmi rade.

  „Trudimo se da znanje koje steknemo primenimo u praksi. Smatramo da smo od 2011. od kada se bavimo organskom proizvodnjom, stekli dovoljno znanja i iskustva da ga podelimo sa drugima. Zato smo se u poslednje vreme angažovali u tom smislu. Počeli smo da pravimo planove za grupnu sertifikaciju u stočarstvu. Naš kraj je poznat po mnogobrojnim grupnim sertifikacijama u voćarstvu. Naša namera je da isto to organizujemo sa stočarskim proizvođačima. Da ih uputimo u taj vid proizvodnje i da ukažemo na prednost bavljenja ovim poslom“, smatra Marija.

  Izvor: Bizlife

  Foto: Tanja Njegomir

  Piše: Tanja Njegomir

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE