Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Optimizacija IT resursa i efikasnosti biznisa pomoću Data centra

  Veliki zahtevi za novim izvorima i vrstama podataka povećali su potražnju preduzeća svih vrsta i veličina za data centrima. Zašto kažemo potražnja, a ne izgradnja ili kupovina? Sopstveni data centar zahteva ogromna ulaganja za izgradnju i tim stručnjaka koji ga nadgleda i kontroliše, što je skuplje od iznajmljivanja infrastrukture i tima stručnjaka. Zato preduzeća radije koriste usluge iznajmljivanja prostora i infrastrukture data centra nego da troše velike svote novca na izgradnju sopstvenih kapaciteta.

  Ovaj trend je na globalnom nivou u stalnom porastu jer većini organizacija ovakav način čuvanja i obrađivanja podataka postaje jedini izbor, zbog niza prednosti koji nudi. Korisnik data centra može sa bilo kog mesta na svetu i koristeći bilo koji uređaj za pristup mreži, da radi sa potrebnom i dovoljnom računarskom snagom, potrebnom količinom memorije, odgovarajučim softverom i da  podatke sigurno skladišti.

  Mobilni operator i ICT provajder A1 Srbija sagradio je A1 Data centar 2012. godine. Lociran je u industrijskoj zoni Kragujevca, nedaleko od magistralnog puta, zauzima površinu od 1500 m2. Raspolaže novom tehnologijom sa najvišim stepenom sigurnosti, a nadzor 24/7 i raspoloživost sistema su samo neke od glavnih funkcionalnosti koje optimizuju IT resurse i sveukupnu efikasnost biznisa. Nudi mogućnost kompanijama da povećaju dostupnost, pouzdanost i kvalitet servisa koje pružaju zaposlenima i krajnjim korisnicima, da zaštite svoje poslovanje implementacijom BC i DR plana, i izbegnu krupne investicije kao što bi bila izgradnja sopstvenog data centra. Čuvanje IT opreme obezbeđeno je uz poštovanje rigorozne svetske standardizacije TIER 3.

  Pristup Data centru moguć je u svakom trenutku samo ovlašćenom osoblju korisnika i na osnovu strogih internih procedura

  Objekat se u potpunosti prati spolja i iznutra sistemom video nadzora. Poseduje najmoderniji sistem kontrole pristupa sa specifičnim klasama koje zavise od potreba i u potpunosti je čuvan, sa 24/7 tehničkom podrškom i bezbednosnom službom. Korisnicima pruža maksimalan komfor uz poseban prilaz za utovar i istovar opreme, teretni lift, prostoriju za otpakivanje i montažu opreme, uslužni kancelarijski prostor, ali i uslugu „Remote hands“ .

  Data centar ima više nezavisnih privoda optičkih kablova, kao i raznovrsne nacionalne i međunarodne optičke veze, sa mogućnošću stvaranja redudantnih trasa i nezavisnog internet upstream povezivanja sa Telekom Austrija Grupom i svim većim POP lokacijama. Objekat je projektovan i izgrađen na način da se obezbedi snabdevanje električnom energijom u skladu sa najvišim industrijskim standardima, a napaja se električnom energijom preko dve nezavisne trafo stanice. Svaka linija je povezana je sa sopstvenom transformator stanicom koja opslužuje 1 MW električne energije.

  U ponudi je smeštanje opreme u okviru deljenog ormana, a korisnici mogu zakupiti i cele ormane, u zavisnosti od potreba.

  Building Management System omogućava praćenje bezbednosnih aspekata, električnih instalacija, termotehničkih sistema, temperature, vlažnosti vazduha… Sistem za hlađenje realizovan je u konfiguraciji N+1, UPS sistem u konfiguraciji N+N, i dizel generator u konfiguraciji N+1. Restriktivan pristup objektu geo-redundansa, odsustvo negativnih uticaja trusnog područja i blizine vode, kao i sve prethodno navedeno, samo su neke od vrednosti koje je potrebno istaći.

  U okviru A1 Data centra omogućene su usluge nacionalnog i međunarodnog povezivanja i pristup internetu sa dva nezavisna optička privoda. Ključna karakteristika za opredeljenje korisnika je raspoloživost prostora, a kvalitet opisane infrastrukture donosi sigurnost da će garancije u vidu 99,99 % na mesečnom nivou biti ispoštovane.

  Izvor: BIZLife

  Foto: A1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE