Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Vaš posao vas neće uvek ispunjavati. Pojavite se tamo ipak“ (VIDEO)

  „Vaš posao vas neće uvek ispuniti“… Ne sumnjamo da ste se suočili sa saznanjem da vas posao koji radite ne ispunjava, minimalno jednom tokom karijere, i to ako ste srećnik. Ako niste, ovo osećanje imate jednom nedeljno, ili mesečno. Ali to je okej.

  Ova rečenica početak je jednog vrednog poslovnog saveta koji je dala Opra Vinfri, jedna od najpoznatijih i najuspešnijih medijskih ličnosti. Ovo je govorila mladim novinarima, piscima i govornicima na ceremoniji diplomiranja USC Annenberg School for Communication and Journalism.

  Imamo dobru i lošu vest

  Svoje obraćanje budućim svetskim piscima, novinarima, reporterima i govornicima započela je lošim vestima:

  „Mnogo toga se dešava u svetu, a nije sve sjajno“. Dobre vesti su, našalila se: „Vaši roditelji će vas verovatno voditi negde na posebno na večeru danas zbog diplomiranja“.

  Naravno, poenta dobre i loše vesti koje je iznela na početku predavanja je da zaista postoji rešenje za sve probleme. Premda se oko nas ne dešavaju sjajne stvari, sjajno je što smo imali priliku da se školujemo i diplomiramo, što su nam roditelji živi i zdravi, što će nas odvesti na večeru zbog uspeha koji smo postigli. Naravno, sve ovo je figurativno, razumete šta je Opra htela da poruči mladima.

  Sinonim za uspeh, Opra je prečesto motivacija i inspiracija mnogima. Jedna je od najpoznatijih medijskih ličnosti, biznismenka, filantrop i mnogo toga što još ide uz njeno ime i traje više od 30 godina. Važi za damu koja nikada nije propustila niti jedan jedini radni i snimajući dan, snimivši oko 5.000 epizoda jednog od najgledanijih tok šoua u Americi i svetu.

  Ne morate učiti ništa novo, tvrdi Opra

  U ovom govoru mladim piscima udelila je mnogo pozitivnih lekcija koje, onome ko pažljivo sluša, mogu promeniti i život.

  Deo koji je jedan od najupečatljivijih u govoru jeste onaj o njenim strahovima zbog smišljanja nečeg novog.

  „Bila sam malo uplašena što sam došla ovde. Teško je pokušati smisliti nešto da podelim sa vama što već niste čuli. Nemam nove lekcije. Ali često mislim da poenta i nisu toliko nove lekcije, koliko je to zaista učenje starih iznova i iznova“.

  U tom trenutku nabraja stvari koje smo svi verovatno čuli nebrojano puta, ali i dalje su istinite. Jedite dobar doručak. Plaćajte svoje račune na vreme. Reciklirajte. Namestite svoj krevet. Recite hvala i zaista to mislite. Odložite telefon. Investirajte u kvalitetan dušek.

  Ne ide vam se na posao? Ipak idite

  A onda je rekla ovo:

  „Vaš posao vas neće uvek ispuniti. Biće dana kada bi vam moglo biti dosadno. Drugih dana, možda vam se uopšte neće ići na posao – ipak idite… Lekcija broj jedan koju vam mogu ponuditi je… da postanete toliko vešti, toliko oprezni, toliko fantastični u onome što radite da niko ne može da vas odbaci“.

  Drugim rečima, postanite tako dobri da ne možete biti ignorisani.

  Ovo nije nov koncept, ali nikada ne bi trebalo da ga zaboravite. Dobra radna etika je važna za karijeru. Ne samo zato što će vas odvesti daleko, već zato što će vas učiniti nezaboravnim. Biti pouzdan, težiti da naučite više i uradite više i budete više je ono što će vas na kraju učiniti uspešnim.

  Ako je to lekcija koju je Opra naučila na svom putu da postane ono što je danas, bilo bi apsurdno da i vi sami ne poželite da istu „stavite u džep“ i nosite sa sobom gde god da krenete.

  I ne radi se o tome da treba da budete savršeni – već o tome da imate dovoljno strasti, motivacije i posvećenosti nečemu u čemu želite da uspete.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE