Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Operativna direktorka Fejsbuka ima poruku za sve devojke koje streme visoko u karijeri

  Šeril Sendberg (Sheryl Sandberg) godinama je operativna direktorka u kompaniji „Fejsbuk“. Ona je prva žena koja je izabrana u bord direktora ove kompanije. Pored toga, ona je i aktivistkinja i autorka stručnih tekstova i knjige „Korak napred„, koju je kod nas izdao „Samizdat B92„.

  Prenosimo vam jedan deo knjige koji sadrži njen govor diplomkama koledža, a koji je ujedno i poruka svim ženama koje su ambiciozne i koje streme visoko u karijeri:

  „Godine 2011. Debora Spar, predsednica Barnardovog koledža, isključivo ženskog fakulteta humanističkih nauka u Njujorku, pozvala me je da održim govor na svečanosti dodele diploma. U tom govoru sam se prvi put javno dotakla potiskivanja ambicije za liderstvom…
  Verujem da sloboda izbora važi za sve. Ali takođe verujem kako bi trebalo da se više trudimo u podsticanju žena da streme ka liderskim položajima. Ako ne smemo da ohrabrimo žene da streme visoko na dan kad stiču diplomu koledža, kad onda smemo? A ako ja nisam spremna da to uradim, zašto da očekujem takvu spremnost od bilo koga drugog?

  Dok sam se obraćala devojkama iz diplomske klase, zatekla sam sebe kako se borim sa suzama. Jedva nekako dogurala sam do kraja govora i završila ga ovako:

  Vi ste obećanje jednog ravnopravnijeg sveta.

  Kada danas siđete s ove bine, započinjete život kao odrasla osoba. Počnite ga tako što ćete ciljati visoko. Trudite se – dajte sve od sebe.

  Poput svih ostalih ovde, gajim velike nade za vas. Nadam se da ćete naći istinski smisao, zadovoljstvo i strast u životu. Nadam se da ćete pregurati sve teške trenutke i izaći iz njih snažnije i odlučnije nego pre. Nadam se da ćete vi – da, vi – imati ambicije da izgradite karijeru i zavladate svetom. Potrebne ste tom svetu – zato da ga promenite. Žene širom planete računaju na vas.

  I zato vas molim da se zapitate: Šta bih sve uradila da me nije strah? I onda idite i uradite baš to.

  Izvor: BIZLife/"Korak napred" Samizdat B92

  Foto: Beta/AP

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE