Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel, Vlada Kosova

  „Opekli“ se u Kataru: EK pooštrava pravila za službena putovanja

  Evropska komisija je odlučila da pooštri pravila o službenim putovanjima za koja troškove snosi treća strana, nakon što je otkriveno da je visoki evropski zvaničnik besplatno putovao o trošku katarske vlade, dok je EK pregovarala s Katarom o sporazumu o vazdušnom prevozu.

  Generalni direktor Opšte uprave za saobraćaj i mobilnost Henrik Hololei putovao je u Katar besplatno devet puta od 2015. do 2021. Troškove za dva leta snosio je Katar, a ostale su platili lobističke grupe i organizatori konferencije, otkrio je portal Politico.

  Portparolka Komisije Dana Spinant objavila na konferenciji za novinare da će od sada važiti nova, stroža pravila za službena putovanja koja delimično ili u potpunosti finansira treća strana.

  Prema novim pravilima, troškove putovanja Komisijinih službenika, osim same Komisije, moći će da snose samo države članice EU, države G7 i G20, države Evropskog ekonomskog prostora, Evropskog prostora slobodne trgovine (EFTA) i Ujedinjene nacije.

  Takođe će biti dopušteno da im troškove snose univerzuteti, ali samo ako tamo idu radi predavanja ili drugih akademskih aktivnosti. Sva ostala službena putovanja finansiraće isključivo Evropska komisija. Sporazum o vazdušnom saobraćaju između EU i Katara potpisan je u oktobru 2021, a u Komisiji kažu da Holelei nije učestvovao u pregovorima.

  „Želimo izbeći bilo kakav sukob interesa ili percepciju sukoba interesa“, rekla je Spinant.

  Pre nekoliko meseci izbila je velika afera u Evropskom parlamentu, kada je otkriveno da su neki zastupnici, među njima i potpredsednica Parlamenta, primali mito od Katara u zamenu za ublažavanje kritika i ulepšavanje stanja u toj zemlji.

  Izvor: Index

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE