Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ona je „Pink Flojd“ učinila slavnim, a ostala je zaboravljena više od 50 godina

  Dok je fantastična četvorka  bila na duhovnom putovanju po Indiji koje je obeležilo konzumiranje droge i dok je radila na albumu koji će okrenuti svetsku muzičku scenu naglavačke, druga britanska grupa se distancirala od tradicionalnog pravca i osmislila zvuk koji će izazivati slične mentalne efekte kao i  LSD.

  Ko dobija zasluge za ove muzičke inovacije? Dok su Bitlsi koristili svoja halucinična iskustva kao centralne teme za neke svoje pesme,  Pink Flojd je već zidao osnove za jedan potpuno novi žanr koji će kasnije postati poznat kao psihodelija.

  Uticaj ove grupe je postao toliko važan da je za čak par godina njihov uticaj na kontrakulturnu muziku bio primetan. U prvoj postavi sastavljen od Ričarda Rajta, Rodžera Votersa i Nik Mejsona, grupa je kreativno bila predvođena pevačem i kompozitorom Sid Baretom.

  Kako se popularnost benda i prodaja njihovih ploča povećavala, unutrašnji sukobi među članovima su rasli takođe. Sve je to dovelo do toga da Sid Baret napusti bend. Pink Flojd je oblikovao zvuke progresivnog roka, predstavljajući ga kao alternativu za druge podžanrove roka. Ali, da li znate šta se deslilo 1966. kada su se prvi put melodije ovog benda svirane u londonskom Raundhaus klubu?

  Dok je još bio u bendu, napisao je „Interstellar Overdrive“ koji je doveo do ugovora sa EMI-jem koji je snimio njihov prvi album. Prvo su snimili dva singla: „Arnold Layne“ i „See Emily Play“.

  Sa izlaskom drugog singla je počeo nezaustavljiv i brz uspon benda. Ostalo je, kako ljudi kažu, istorija. Pitanje koje se ovde samo nameće je: “zašto je ova pesma posebna?”

  Sid Baret je jednom podelio da je lik koji ga je inspirisao da napiše ovu pesmu žena koju je video u šumi dok je šetao pod dejstvom esida. Kasnije je priznao da je izmislio priču, a Nikolas Šafner, biograf benda je verovao da je ova pesma napisana za ćerku engleskog barona koja je obično provodila noći u UFO klubu, glavnom mestu u kojem je svirao Pink Flojd.

  Ime ove devojke, poznate i pod imenom psihodelične školarice (Psychedelic Schoolgirl) je bilo Emili Jang. Samo snimanje singla će ostati misterija, budući da studio nema snimke sesija napravljenih u studiju. Sve što možemo znati sastoji se od rekonstruisanih uspomena od pre više od 50 godina, što je nepouzdano. Ono što znamo je da je Sid Baret koristio plastični lenjir da bi svirao gitaru i da su sesije klavirom snimljene različitom brzinom.

  Dok je slava Pink Flojda rasla i kako je bend svirao na sve većim prostorima, Emili Jang je sve manje dolazila u UFO klub i postala cenjeni skulptor. Sada je većina njenih dela izložena u parkovima širom Londona, a grad u kojem je Pink Flojd započeo karijeru iznova i iznova vabi nove obožavatelje njihovog zvuka.

   

  Izvor: Rollingstone

  Foto: Youtube printscreen

  Piše: Ana M.

  What's your reaction?

  Komentari

  • Deni

   Ova pesma pri slušanju deluje kao neka od lošijih pesama Bitlsa, nema ovde ni jednog prepoznatljivog tona jednog od najvećih bendova u istorij S te strane sjajno je što je Gilmur zamenio Bereta. A Emili je tu zaista nebitna, isto ka Dilanova Sara ili ta silna imena koja se pojavljuju. Neka insipracija mora da postoji i neko ime mora da se pojavi...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE