Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oko 46 milijardi EUR imovine ruskih građana i kompanija „leži“ u švajcarcima

  Švajcarska je saopštila da je u njenim bankama deponovana 46,1 milijarda švajcarskih franaka (46,4 milijarde evra) imovine ruskih državljana i pravnih lica od kada su Moskvi uvedene sankcije ranije ove godine.

  Švajcarska, koja nije članica Evropske unije, ali ima bliske odnose sa njom, uvela je sankcije EU Rusiji nakon što je Moskva počela invaziju na Ukrajinu u februaru.

  Sankcijama je, između ostalog, zabranjeno primanje depozita većeg od od 100.000 franaka od ruskih građana i pravnih lica, kompanija ili organizacija, prenose agencije.

  Postojeći depoziti veći od te sume morali su biti prijavljeni švajcarskom Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove do početka juna.

  Sekretarijat je saopštio da je 123 građana i pravnih lica sa bankama u Švajcarskoj ostvarilo 7.548 „poslovnih odnosa“ ukupne vrednosti od 46,1 milijarde franaka (46,7 milijardi evra).

  Još 294 „poslovna odnosa“ u iznosu od 400 miliona franaka (405,6 miliona evra) ostvareno je sa Belorusijom, bliskom saveznicom Rusije.

  Švajcarci nisu pogođeni time

  Državljani Švajcarske, ili države u Evropskom ekonomskom prostoru, ili oni koji imaju privremenu ili stalnu boravišnu dozvolu neke od tih država, nisu pogođeni sankcijama i zabranom prenosa novca drugoj strani na čuvanje, dok se depoziti ispod 100.000 franaka ne prijavljuju.

  Sekretarijat je naglasio da se „nivo prijavljenih depozita zbog toga ne može izjednačiti sa ukupnim iznosom sredstava ruskog porekla koja se čuvaju u Švajcarskoj“.

  Oko 7,5 milijardi franaka finansijske imovine zamrznuto je u Švajcarskoj zbog sankcija zaključno sa 25. novembrom. To su sredstva u vlasništvu, ili pod direktnom kontrolom osoba, kompanija i organizacija koje su pod EU sankcijama.

  Švajcarska banka platiće Francuskoj 238 miliona EUR da bi izbegla tužbu

  Izvor: Beta/AP

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE