2.000 sezonaca iz Rumunije usred pandemije odletelo u Nemačku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  2.000 sezonaca iz Rumunije usred pandemije odletelo u Nemačku

  Između 1.500 i 2.000 rumunskih radnika okupilo se u četvrtak na Aerodromu Kluž-Napoka, kako bi otišli u Nemačku gde će provesti narednih nekoliko meseci radeći poljoprivredne i druge privremene poslove.

  Uprkos riziku od zaraze novim koronavirusom, rumunski radnici odlučili su da odu nešto pre uskršnjih praznika kako bi mogli da zarade, imajući u vidu da je većina ekonomskih aktivnosti u Rumuniji stala zbog virusa COVID-19, prenose rumunski mediji.

  Podsetimo, Nemačka je treća zemlja u Evropi po broju zaraženih od koronavirusa.

  Mnogi od radnika koji su u četvrtak napustili aerodrom Kluž-Napoka nisu znali gde treba da lete, a ograničenja socijalnog distanciranja koje su nametnule rumunske vlasti nisu poštovana.

  Tri aviona sa ukupno 530 rumunskih radnika sletela su na berlinski aerodrom Šonefeld. Ostali avioni, koji takođe poleću iz Rumunije, sleteli su u Dizeldorf i Hamburg. Radnici su prošli medicinske preglede na aerodromima pre odlaska u izolaciju, u kojoj će zapravo raditi na farmama, prenosi dpa.

  Iz Kluža je za Nemačku planirano poletanje više čarter letova u subotu i nedelju.

  Nemačkim farmerima je laknulo što mogu da dovedu radnike da pomognu u berbi sezonskih useva.

  „Kao rezultat ovog aranžmana, naši poljoprivrednici mogu da nastave sa radom“, rekao je Joakim Rukvid, predsednik Nemačkog udruženja poljoprivrednika.

  Uprkos obustavi svih letova ka i iz zemalja sa velikim brojem slučajeva zaraze koronavirusom, Rumunija je dozvolila sezonskim radnicima da napuste zemlju.

  Nemačka vlada je prošle nedelje postigla dogovor o preuzimanju 80.000 stranih sezonskih radnika pod strogim uslovima, a očekuje se dolazak radnika i tokom aprila i maja, navodi dpa.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE