Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dušan Bajatović

  Oglasio se i Bajatović: Evo da li će Bugari stopirati tranzit gasa

  Mala je verovatnoća da Bugarska zaustavi tranzit, odnosno protok gasa Balkanskim gasovodom, rekao je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

  “Realno je veliki strah od prekida dotoka gasa, ali mislim da Bugarska neće zaustaviti transport tog energenta gasovodom Balkanski tok, jer je gas berzanska roba, ima vrednost novca i moguća je kompenzacija“, rekao je Bajatović za TV Hepi, komentarišući mogućnost da Bugarska prekine dotok gasa.

  Ekspert za energetiku bugarske nevladine organizacije Centar za proučavanje demokratije Martin Vladimirov rekao je da njegova zemlja ima pravo da obustavi transport ruskog prirodnog gasa ako ne primi dospele obaveze prema sporazumu (u dolarima), po kome sledeće nedelje ističe rok za plaćanje transporta gasa preko Bugarske.

  Ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova rekla je da je Bugarska među 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moskve, što znači da će umesto u dolarima „sva plaćanja Bugarskoj biti u rubljama“, koja je depresirana na međunarodnim deviznim tržištima.

  „Vest neko pustio da bi pravio paniku“

  Bajatović nije isključio mogućnost nekog tehničkog kvara gasovoda zbog koga bi bilo moguće zaustavljanje dotoka gasa u Bugarskoj, ali je i to ocenio malo verovatnim.

  Dodao je da je vest o mogućnosti zabrane Bugarske da gas kroz njenu zemlju protiče Balkanskim gasovodom „neko pustio da bi napravio paniku“.

  Dovoljno gasa do kraja grejne sezone

  Bajatović je rekao da Srbija ima dovoljno gasa do kraja grejne sezone i da ga plaća evrima, a da Evropa ne može bez ruskog gasa i sirovina.

  „Poljaci ne mogu da smisle Ruse, a koriste ruski gas preko gasovoda Jamal“, rekao je Bajatović.

  Dodao je da i nemačka vlada, „ma koliko da ju je postavila Amerika“, ne može da opstane ako ne radi industrija u toj zemlji zbog nedostatka gasa.

  „Ne vidim da je bilo čiji interes na kratak rok od tri godine da ugrozi sistem snabdevanja ruskim gasom“, rekao je Bajatović.

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da je za Srbiju “potpuna katastrofa” najava Bugarske da će da zatvori gasovod ukoliko Rusija počne da plaća tranzit u rubljama.

  “To je za nas potpuna katastrofa. Svi ostali će nešto da dobiju. A mi nemamo odakle šta da dobijemo, osim preko Beregova iz Mađarske ili balkanskim tokom iz Bugarske. A ako nam to ukinu, ne znam šta da radimo”, rekao je Vučić u Vranju.

  On je rekao da je ta najava stigla “kao grom iz vedra neba”.

  „Biće potpuna katastrofa ako Bugarska prekine dotok gasa iz Rusije“

  Izvor: Beta

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE