Odzvonilo je poreskim prevarantima i neplatišama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odzvonilo je poreskim prevarantima i neplatišama

  Poreska uprava užurbano radi na razvoju najmodernijih tehnika pomoću kojih će brže otkrivati poreske prevare, utaje i velike poreske neplatiše, piše „Blic”.

  U borbu za bolju naplatu poreza biće uključeni informatičari, statističari, ekonomisti i pravnici, ali i institucije i lica izvan Poreske uprave, poput banaka, matematičara, građana, strukovnih udruženja… Usko specijalizovana odeljenja u Poreskoj upravi fokusiraće se isključivo na analizu rizika, a u akciji protiv poreskih neplatiša i skrivenih modela za izbegavanje poreza biće uključeni i inspektori poreske kontrole i poreske policije.

  Svi oni zajedno će prikupljati podatke sa više strana, potom ih uparivati i brže dolaziti do fantomskih preduzeća i drugih nosilaca poreskih utaja. Na udaru će biti ugostiteljski objekti, građevinske firme i trgovina, ali i estradni menadžeri i estrada, gde se često plaća na ruke.

  Kada se pogleda struktura utaje poreza, gotovo 77 odsto se odnosi na izbegavanje plaćanja poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i neplaćanje PDV. U prva četiri meseca 2018. godine poreski policajci pronašli su 4,1 milijardu dinara utajenog poreza. Čak 47,3 odsto se odnosi na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima, a 29,4 odsto na neplaćeni PDV prema državi. Tokom 2017. godine otkriveno je 11 milijardi dinara utajenog poreza. Poreznici su tada podneli skoro 1.600 krivičnih prijava.

  Ministar finansija Siniša Mali nedavno je formirao radnu grupu koja bi trebalo da ubrza modernizaciju Poreske uprave. Prvi čovek Ministarstva finansija prethodno je okupio 12 zamenika direktora Poreske uprave, tražeći od njih ključne tačke koje otežavaju rad privrede i usporavaju privredni rast države.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE