Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vakcina, Torlak

  ODOBRENA VAKCINA protiv majmunskih boginja

  Danska kompanija Bavarian Nordic saopšila je da je Evropska komisija dala dozvolu da se njena vakcina Imvanex plasira na tržište kao zaštita od majmunskih boginja.

  Odobrenje dolazi nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala upozorenje na visokom nivou u kojem je epidemija majmunskih boginja, koja se brzo širi, proglasila globalnom zdravstvenom vanrednom situacijom.

  „Dostupnost odobrene vakcine može značajno poboljšati spremnost nacija da se bore protiv novih bolesti, ali samo kroz ulaganja i strukturirano planiranje biološke spremnosti“, rekao je izvršni direktor danske kompanije Paul Chaplin.

  Ova vakcina, jedina je koja je dobila odobrenje za prevenciju bolesti majmunskih boginja u SAD i Kanadi, do sada je u EU bila odobrena samo za lečenje malih boginja.

  Gde će sve vakcina protiv majmunskih boginja biti dostupna?

  Međutim, kompanija je isporučila vakcinu u nekoliko zemalja EU tokom trenutne epidemije majmunskih boginja za ono što je poznato kao „off-label“ upotreba.

  „Odobrenje je važeće u svim državama članicama Evropske unije, kao i na Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj“. navodi se u saopćenju Bavarian Nordic.

  Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je u petak da je odobrila vakcinu protiv velikih boginja i za primenu u prevenciji majmunskih boginja.

  Vakcina Imvanex, koju proizvodi danska kompanija Bavarian Nordic, odobreno je u EU od 2013. za prevenciju velikih boginja.

  Majmunske boginje

  Majmunske boginje

  Situacija s majumunskim boginjama pogoršala se poslednjih nedelja pa je u 71 zemlji sada više od 15.300 zaraženih, prema poslednjim podacima sanitarnih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (CDC).

  Na prvom sastanku 23. juna, većina stručnjaka preporučila je čelniku WHO-a da proglasi alarmantno stanje na međunarodnom nivou.

  Majmunske boginje pojavljuju se kao rane na koži, a stručnjaci upozoravaju da bolest prate groznica, bolno grlo, bolovi u limfnim čvorovima, osip koji liči na osip koji se javlja kod vodenih kozica.

  Bolest obično prođe sama od sebe, ali može biti jako bolna.

  Do sada pet smrtnih slučajeva: SZO izdala najveće upozorenje za majmunske boginje

  Izvor: Mediji

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE