Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odobrena prva KOVID PILULA: Velike količine već OTKUPLJENE

  Britanski regulator za lekove odobrio je prvu pilulu  za lečenje simptomatskog oblika koronavirusa.

  Velika Britanija je prva zemlja koja je odobrila tretman molnupiravirom, mada za sada nije poznato kada će tačno ovaj lek biti dostupan.

  Lek je dobio licencu za primenu kod osoba starijih od 18 godina koje su pozitivne na koronu i imaju barem jedan faktor rizika za razvoj teške bolesti.

  Pilula koja „menja igru“

  Pilula kompanije Merck davaće se dva puta dnevno ugroženim pacijentima.

  U kliničkim ispitivanjima, pilula je prvobitno razvijena za lečenje gripa, i tada je dokazano da smanjuje rizik od hospitalizacija ili smrti za oko 50 odsto.

  Ministar zdravlja Sajid Džavid rekao je da će ova pilula „promeniti igru“ kada je u pitanju epidemija koronavirusa.

  „Danas je istorijski dan za našu zemlju, jer je Velika Britanija sada prva zemlja na svetu koja je odobrila virus protiv korone koji se može uzimati i kod kuće“, rekao je on.

  Kako navode mediji, smatra se da je molnupiravir odlično rešenje jer se korona tako može lečiti bez hospitalizacije.

  Naime, kada se pacijentu dijagnostikuje zaraza, on može da započne terapiju ovim lekom i dva puta dnevno u roku od pet dana da uzima četiri kapsule od 200 miligrama (ukupno 40 tableta).

  „Za razliku od vakcine, koja izaziva imunološki odgovor, molnupiravir ometa replikaciju virusa“, rekao je Sandžaja Senanajake, specijalista za zarazne bolesti Australijskog nacionalnog Univerzitet.

  PRVA PILULA protiv korone: Tvrde da smanjuje rizik od smrti za 50%

  Ograničene količine pilule protiv korone

  Kompanija Merck je saopštila da do kraja godine može da proizvede 10 miliona tretmana, ali da je veliki deo tih zaliha već otkupile vlade širom sveta.

  Azijske zemlje pohrlile su sa naručivanjem ovog najnovijeg potencijalnog leka protiv korone.

  Prema podacima analitičke kompanije, već je najmanje osam zemalja azijsko-pacifičke regije, uključujući Novi Zeland, Australiju i Južnu Koreju, potpisalo ugovore ili su u pregovorima o nabavi leka koji proizvodi američka kompanija Merck.

  U novembru su britanski službenici objavili da su osigurali 480.000 tretmana molnupiravirom.

  Nuspojave i cena

  Kompanija Merck za sada nije otkrila pojedinosti o mogućim nuspojavama uzimanja molnupiravira, osim što je navela da je njihov nivo bio sličan kod onih ispitanika koji su uzimali lek i onih koji su primali placebo.

  Za sada nije poznato koliko će azijske zemlje platiti nabavku tih pilula. Sjedinjene Države pristale su da plate 1.2 milijarde dolara za 17 miliona tretmana ako lek bude odobren, što znači da bi SAD u tom slučaju plaćale oko 700 dolara po tretmanu.

  „S obzirom na to da nije za sada odobren za uptrebu u SAD-u, još nismo utvrdili cenu za molnupiravir. Imamo predugovor s američkom vladom i ta cena je specifična za određenu količinu molnupiravira te ne predstavlja dogovorenu cenu za SAD ili bilo koju drugu zemlju“, poručili su iz kompanije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE