Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odobren prvi digitalni token u Srbiji

  Srbija je dobila prvi digitalni token, jer je Komisija za hartije od vrednosti odobrila njegovo izdavanje.

  Naime, Кomisija je saopštila da je društvu Finspot iz Beograda odobrila objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 Finspot faktoring tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara i ukupne vrednosti emisije 35,25 miliona dinara, što znači da Srbija dobija prvi digitalni token pod nazivom Finspot faktoring token ili FIN.

  Nakon odobrenja Кomisije, izdavalac će najkasnije do početka inicijalne ponude digitalnih tokena objaviti beli papir na svojim internet stranama. Inicijalna ponuda za upis i uplatu FIN-ova će trajati 14 dana od dana objave početka njihove inicijalne ponude na internet stranici www.finspot.rs, istakla je Komisija za hartije od vrednosti u saopštenju.

  Šta to znači?

  Beli papir, kako su naglasili, predstavlja dokument, sličan prospektu kod postupka izdavanja hartija od vrednosti, a koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima.

  Finspot faktoring token (FIN) imaocu daje pravo na ulaganje u jedan ili više ponuđenih investicionih indeksa (ukupno četiri indeksa) koji predstavljaju deo portfolija Finspota, naveli su u saopštenju.

  Investicioni indeksi se razlikuju u zavisnosti od roka dospeća i visine kamatne stope, te imalac FIN-a koji je uložio svoje tokene u neki od investicionih indeksa, ima pravo na kamatu po fiksnoj kamatnoj stopi koja dospeva i koja se obračunava po stopi navedenoj u izabranom investicionom indeksu.

  Ulaganjem FIN u određeni investicioni indeks, imalac postaje investitor i opredeljuje se za visinu kamatne stope (od 7 odsto do 10 odsto u zavisnosti od roka dospeća indeksa) i za vremenski period ulaganja, odnosno datum dospeća indeksa (od 3 do 12 meseci), navodi se u saopštenju Komisije za hartije od vrednosti.

  Nakon datuma dospeća indeksa u koji je investiran FIN, investitoru se vraćaju uloženi FIN -ovi njihovim prenosom u njegov blokčejn novčanik, a ostvareni prinos kamate se uplaćuje u dinarima na račun investitora.

  FIN-ove koji su vraćeni nakon datuma dospeća indeksa, investitor može ponovo iskoristiti za ulaganje u nove investicione indekse koji tada budu u ponudi ili može prodati tokene za dinare i to isključivo izdavaocu ovih digitalnih tokena.

  Zašto su značajni digitalni tokeni?

  „Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su, zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnoj imovini, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine, obezbeđujući jasan okvir i pravnu sigurnost i izvesnost za investitore i korisnike digitalne imovine“, podsetili su iz Komisije, i naglasili da je nadzor nad primenom tog zakona poveren Narodnoj banci Srbije i Кomisiji, s obzirom na to da Zakon prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene.

  Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija – startapova, podsetili su u saopštenju.

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas povodom objave Komisije za hartije od vrednosti Srbije da je odobrila izdavanje prvog digitalnog tokena u našoj zemlji da je to još jedna dobra vest i dokaz da Srbija zauzima visoko mesto u Evropi po pitanju digitalne ekonomije.

  „Zahvaljujući inovativnom zakonskom okviru koji smo stvorili donošenjem Zakona o digitalnoj imovini, odobreno je izdavanje prvog digitalnog tokena u našoj zemlji. Izdavalac ovog tokena je kompanija Finspot d.o.o., inovativna „fintek“ kompanija čiji faktoring proizvodi i rešenja direktno utiču na jačanje srpskog finansijskog sistema i likvidnosti naše privrede“, rekao je Mali Tanjugu

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE