Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  kredita

  „Život je plaža za gazde“: 38 miliona radnika Evrope NEMA PARA da ode na godišnji

  Više od 38 miliona zaposlenih građana Evrope ne može sebi da priušti odmor od nedelju dana, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske konfederacije sindikata (EKS).

  Rastući troškovi života povećavaju pritisak na zaposlene među kojima kontinuirano raste broj onih koji prijavljuju da sve teže sastavljaju kraj s krajem i da ne mogu da priušte ni odmor od sedam dana, objavio je portal Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.

  Udeo stanovništva koji iz finansijskih razloga sebi nije mogao da priušti odmor porastao je od 2019. godine u više od polovine zemalja članica Evropske unije, dok je broj zaposlenih koji to nisu mogli porastao u 11 zemalja.
  Najviše radnika koji ne mogu da sebi priušte sedmodnevni odmor je u Italiji – osam miliona, Španiji (4,6), Francuskoj (4,1), Rumuniji (3,9) i Grčkoj – 1,6 miliona.

  Odmor, šešir, naočare i fotoaparat (Pixabay)

   

  Evropska konfederacija sindikata ukazuje da se ta „sumorna statistika poklapa sa porastom profita evropskih kompanija“, zaključujući da su „rukovodioci i akcionari prisvajali više novca na štetu radnika“.

  Istraživanje je zasnovano na analizi koju je Evropski sindikalni institut uradio koristeći „mikropodatke“ biroa za statistiku EU (Eustat) koji nisu javno dostupni.

  Odmor i siromaštvo

  Iz EKS ocenjuju da je „velika verovatnoća da će siromaštvo na odmoru postati još gore zbog rasta troškova života i inflacije“.

  Najveća evropska sindikalna centrala naglašava potrebu da radnici širom Evrope ovog leta dobiju pristojno povećanje plata.

  Komentarišući nalaze istraživanja, zamenica generalnog sekretara EKS Ester Linč je rekla da je milionima zaposlenih teško zbog činjenice da ne mogu sebi da priušte godišnji odmor sa svojim porodicama.

  More, plaža, odmor (Pixabay)

  „Godišnji odmor ne bi trebalo da bude luksuz, već važan deo brige o zdravlju radnika, koji nije ostvariv za mnoge ljude koji se bore da obezbede hranu i plate stanarinu. Istovremeno, život je plaža za gazde koji su iskoristili pandemiju da u džep sklone još više profita koji im obezbeđuje njihova radna snaga“, konstatovala je Linč.

  Ona je naglasila da „rastuća nejednakost u korišćenju odmora pokazuje da evropska ekonomija ne radi u interesu zaposlenih ljudi“.

  „Bez pravičnog povećanja plata, poslodavci i političari će se nakon povratka sa svojih letnjih odmora na jesen suočiti sa ozbiljnim nezadovoljstvom radnika“, zaključila je Linč.

  Izvor: Nezavisnost.org

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE