Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS

  Znanje međunarodno, POSAO U SRBIJI: 4 mlada naftaša jurišaju ka vrhu

  Četvorica mladih naftaša koji su se školovali u inostranstvu, a sada rade u našoj zemlji, kažu da im je put od stipendije koju su dobili od NIS-a, do posla u ovoj kompaniji, iz sadašnje perspektive neverovatan.

  Ipak, naftni sektor jedan je od najaktivnijih u ulaganju u mlade talente i njihovo obrazovanje je od suštinskog značaja za ovu industriju. Dušan Jakovljević, Emil Tatić, Borko Rajović i Marko Vučković su deo kolektiva NIS-a manje od godinu dana, a već se mogu pohvaliti zapaženim rezultatima i uspesima kako u svakodnevnom radu, tako i na naučnim konferencijama, takmičenjima i skupovima, piše Bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

  Šansa koja se ne propušta

  Emil i Borko su najpre dobili šansu da završe studije na Ruskom državnom univerzitetu za naftu i gas „Gubkin“ u Moskvi, dok su  Dušan i Marko studirali na Sanktpeterburškom rudarskom univerzitetu, a nakon toga su svi odabrani za pohađanje dvogodišnjih master studija „Konceptualno inženjerstvo nalazišta nafte i gasa” na Tjumenjskom državnom univerzitetu.

  Oni su prvi iz Srbije pohađali ovaj jedinstven master program koji kombinuje široka znanja u oblasti inženjerstva nafte i gasa. Za pohađanje master studija izabrani su na osnovu motivacionih pisama, biografija, uspeha na fakultetima i na studentskoj praksi, kao i nakon testiranja od strane stručnih timova kompanije „Gasprom njeft”, a u skladu sa izvršenim detaljnim analizama biznis potreba u Bloku Istraživanje i proizvodnja NIS-a. Školovanje i na osnovnim i master studijama pomogle su kompanije NIS i „Gasprom njeft“.

  nis

  Priča o putu ka naftnom inženjeringu

  „Slučajno sam naleteo na konkurs NIS-a, prijavio se, prošao i posle dva meseca sam bio u avionu za Moskvu. Moje aspiracije u tom trenutku su bile posve drugačije, ali prilika koju sam dobio mi je delovala kao nešto što se ne sme odbiti. Vremenom, uz upoznavanje i učenje, tada za mene apsolutno nepoznate materije, zavoleo sam inženjering, način razmišljanja koji stičeš radom, a i poznanstva koja sam stekao tokom putovanja”, priča Dušan Jakovljević svoju priču o upisu fakulteta i putu ka naftnom inženjeringu.

  Kada je dobio ponudu da produži školovanje na Tjumenskom državnom univerzitetu, Emil Tatić je nakon kratkog analiziranja shvatio da je reč o prestižnom programu, podržanom od vodećih naftnih i gasnih kompanija, kao što su „Gasprom njeft” i „Novatek”, i da program pokriva sve segmente rada energetske kompanije – od istraživanja preko prerade do ekonomskih proračuna i evaluacije rizika izvođenja novih krupnih projekata.

  I Tatić i Marko Vučković ističu da su tokom studiranja bili pozivani da učestvuju u mnogim studijama slučaja na kojima su predstavljali svoje ideje i rešenja savremenih izazova sa kojima se susreću kompanije, a takođe mogli su da čuju ideje drugih mladih inženjera i studenata.

  „Kolosalni obim znanja i praktični pristup u organizaciji obrazovnog procesa doprineli su da prilikom studiranja ne samo budemo upoznati, već i da učestvujemo u rešavanju aktuelnih problema u industriji”, kaže Vučković.

  NIS: Energija znanja

  Kompanija NIS stipendira srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji kroz korporativni program „Energija znanja“ i od više od 130 stipendista, skoro 60 je već dobilo posao u kompaniji, a polovina zaposlenih se školovala na ruskim univerzitetima, kao što su pomenuti Sankpeterburški rudarski univerzitet i Ruski državni univerzitet za naftu i gas „Gubkin”, ali i Tjumenjski industrijski univerzitet, Uhtinski državni tehnički univerzitet, Nacionalni istraživački nižegorodski državni univerzitet „N. I. Lobačevski”, Tjumenjski državni univerzitet i Univerzitet MGIMO u Moskvi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE