Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlično zarađuju a žive na „hlebu i vodi“ – ljudi koji su sve podredili jednom CILJU

  Zarađuje 270 hiljada dolara godišnje, a živi na pirinču i pasulju, ima po jedno odelo za pet radnih dana u nedelji, a zimi se u stanu pokriva kako bi smanjio troškove grejanja.

  Nije Molijereov Tvrdica, već 36-godišnji korporativni advokat iz Njujorka koji je svom cilju podredio život: uštedeti što pre što više i – prestati raditi. Otići u penziju mlad i uživati u životu.

  U poslednjih desetak godina među milenijalcima u Americi, ali i globalno, sve je više pripadnika neformalnog pokreta FIRE (Financial Independence, Retire Early) čiji je cilj postizanje finansijske nezavisnosti što pre kako bi otišli u penziju decenijama pre nego što bi inače trebalo.

  Preko društvenih mreža, na „podcastima“, forumima i blogovima, dele iskustva i savete za maksimalnu štednju, smanjenje troškova i povećanje prihoda, prenosi Večernji.hr.

  Misao vodilja im je da im, nakon postizanja finansijske nezavisnosti, plaćeni rad postaje neobavezan.

  Tendencija im je da štede 50 odsto i više primanja, a krajnje posvećeni stavljanjem sa strane 75 odsto prihoda mogu za devet godina rada da osiguraju pokrivanje troškova za 25 godina života.

  Ideja je došla iz bestselera „Your Money of Your Life“ koju su 1992. napisali Viki Robin i Džoe Domingez u kojoj se predlaže što jednostavniji (jeftiniji) život u kombinaciji s dobrim investicijama kako bi se postigla finansijska nezavisnost. Idealno za one s pristojnim platama!

  Manja konzumacija

  Na prvi pogled ideja nije baš primenjiva na naše tržište na kojem primanja ne mogu da pokriju ni osnovne troškove života.

  Ipak, ideja o „jednostavnijem“ životu deo je i životne filozofije pokreta koji zagovara smanjenje rasta radi očuvanja prirodnih resursa.

  Manja konzumacija – novih proizvoda, odeće, popravljanje umesto kupovine novih stvari i razmena roba i usluga, ne umanjuju samo eksploataciju resursa nego smanjuju i troškove života. A to je itekako potrebno i onima sa malim primanjima.

  Daniel s početka priče, koji se odriče trošenja 70 odsto plate, ima na računu već 400 hiljada dolara.

  Hoće li mu sva muka i žrtvovanje pasti u vodu dogodi li mu se neka životna drama, bolest ili zasnuje porodicu koja se ipak ne može uskladiti s takvima navikama takođe su neka od mogućih pitanja.

  Plan mu je da ode u penziju za tri godine, a s 39 je ceo život još pred njim. A s više od pola miliona dolara u džepu može se lakše i – predomisliti.

  Izvor: Večernji.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE