Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Komšije ostaju bez lekara: Nemci na ulici „love“ zdravstvene radnike

  Predstavnici nacionalne nemačke agencije u centru Zagreba primali su hrvatske zdravstvene radnike i nudili im posao.

  „Počinju s platom koja zavisi od regije u Nemačkoj, o bolnici ili vrsti klinike. Reč je o zaradama koje se kreću od 3.000 evra bruto, a onda se svake godine tokom kvalifikovanja i specijalizacije povećavaju. Traže sve, od fizioterapeuta, farmaceuta do lekara“, piše Dnevnik.hr.

  Sajam je privukao i mlade lekare koji su tek izašli s fakulteta. Poslovi se nude i u Holandiji gde se traži 150 medicinskih sestara.

  „U Holandiji postoji sedam nivoa nege. Počinje se od trećeg nivoa s platom od oko 1.900 evra, više manje. Kada dostignete četvrti stepen, plata je oko 2.600 evra“, otkriva Sara Rončero iz Holandije.

  Kada se preračuna, plate u inostranstvu su od tri do pet puta veće nego u Hrvatskoj, o čemu svedoče i tehničari koji već rade u inostranstvu.

  Napominju da plata nije jedini pozitivan faktor. „Počnimo prvo sa smenama da su u Hrvatskoj bile 12-časovne smene koje su uz veliki broj prekovremenih sati same po sebi postajale još napornije. Ovde su smene osmočasovne“, napominje Tomislav Valjetić, medicinski tehničar koji se pre šest godina preselio u Berlin.

  Da zdravstveni kadar pati, potvrđuju i podaci Hrvatske lekarske komore. Trenutno se u Hrvatskoj 1.795 lekara pripremaju na napuštanje zemlje.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE