Odlazi više od 1.000 radnika železničkih preduzeća

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlazi više od 1.000 radnika železničkih preduzeća

  Za gotovo 1.100 radnika tri železnička preduzeća – “Srbija kargo”, “Infrastruktura železnice” i “Železnice Srbije” će 25. decembar biti posledni radni dan, pišu današnje “Večernje novosti.”

  Većina zaposlenih otićiće dobrovoljno, a deo uz prinudu, uz socijalni program napustiće svoje firme.

  Kako je precizirano, najviše radnika, oko 770, odlazi iz “Srbija kargo”, oko 320 napušta “Infrastrukturu železnice Srbije”, a oko 20 “Železnice Srbije”, s viška zaposlenih nema u “Srbija vozu”.

  Radnici mogu da biraju jedan od dva obračuna otpremnina i to 50 odsto uvećani tromesečni prosek bruto zarade po godini staža ili 240 evra za svaki godinu provedenu u tom preduzeću.

  Iznos od 240 evra po godini staža je zaštitni mehanizam za radnike sa malim koeficijentima, rekao je Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije, prenose “Večernje novosti”.

  U “Infrastrukturi železnice” odlazak je bio potpuno dobrovoljan i ljudi su se sami izjasnili. U slučaju “Srbije kargo”, dobrovoljno odlazi 60 odsto radnika, a što se tiče ostalih, bilo je neophodno formirati kriterijume i bodovanje, navode Novosti.

  Kako je navedeno, ovime bi trebalo da bude završen odlazak radnika, a od iduće godine broj će se smanjivati prirodnim odlivom.

   

  Izvor: Večernje novosti/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE