Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odlazi više od 1.000 radnika železničkih preduzeća

  Za gotovo 1.100 radnika tri železnička preduzeća – „Srbija kargo“, „Infrastruktura železnice“ i „Železnice Srbije“ će 25. decembar biti posledni radni dan, pišu današnje „Večernje novosti.“

  Većina zaposlenih otićiće dobrovoljno, a deo uz prinudu, uz socijalni program napustiće svoje firme.

  Kako je precizirano, najviše radnika, oko 770, odlazi iz „Srbija kargo“, oko 320 napušta „Infrastrukturu železnice Srbije“, a oko 20 „Železnice Srbije“, s viška zaposlenih nema u „Srbija vozu“.

  Radnici mogu da biraju jedan od dva obračuna otpremnina i to 50 odsto uvećani tromesečni prosek bruto zarade po godini staža ili 240 evra za svaki godinu provedenu u tom preduzeću.

  Iznos od 240 evra po godini staža je zaštitni mehanizam za radnike sa malim koeficijentima, rekao je Dragan Ranđelović, predsednik Sindikata železničara Srbije, prenose „Večernje novosti“.

  U „Infrastrukturi železnice“ odlazak je bio potpuno dobrovoljan i ljudi su se sami izjasnili. U slučaju „Srbije kargo“, dobrovoljno odlazi 60 odsto radnika, a što se tiče ostalih, bilo je neophodno formirati kriterijume i bodovanje, navode Novosti.

  Kako je navedeno, ovime bi trebalo da bude završen odlazak radnika, a od iduće godine broj će se smanjivati prirodnim odlivom.

   

  Izvor: Večernje novosti/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE