Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odgovor iz Zagreba: Mere su OK, ali dođite da razgovaramo

  Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede odgovorili su na zahtev susednih zemalja, povodom uvođenja mera o nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća.

  „Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima ima za cilj isključivo bolju zaštitu potrošača. Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s tim je prilagođena i visina naknade za izdavanje sertifikata o usklađenosti s tržišnim standardima“, navode iz Ministarstva.

  Dodaju da se ovaj Pravilnik odnosi na sve treće zemlje, te nije usvojen s ciljem diskriminacije roba poreklom iz susednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće, koji su propisani pravnim nasleđem Evropske unije.

  „U svrhu obrazloženja navedenih argumenata, smirivanja nepotrebnih tenzija te rešavanja postojećih nesuglasica, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić razgovarao je s kolegama ministrima iz regiona te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku sledeće nedelje“, navodi se.

  U Ministarstvu kažu da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susednih zemalja, odvija normalno.

  Izvor: N1

  Foto: Vlada HR

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE