Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Odbačene prijave novinara za napad tokom inauguracije

  Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je krivične prijave novinara koji su bili napadnuti na skupu ispred Skupštine, povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Tužilaštvo je, pozivajući se na izjave svedoka, navelo i da nije bilo ugrožavanja sigurnosti ili nasilničkog ponašanja prema novinarima, objavilo je na svom sajtu to tužilaštvo.

  To tužilaštvo je donelo rešenje „kojim su odbačene predmetne krivične prijave“ i navelo da njihovi podnosioci imaju pravo na prigovor“, navodi se u saopštenju i dodaje da se u konkretnom slučaju utvrdilo da se „eventualno radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira“.

  Iz izjava svedoka „proizilazi da su videli događaje koji su se desili i to one koji se tiču izvođenja pojedinih novinara iz mase“ i „svi su izjavili da bi došlo do mnogo većih incidenata i ‘linča’, samim tim i težeg telesnog povređivanja učesnika skupa, da ovi novinari, kao i neki građani nisu izvedeni iz mase“, prenelo je tužilaštvo.

  Naveli su i da su pritom osobe koja su učestovala u tome „ponašale pristojno, da nikome nisu pretile, da su upućivale molbe da se prestane sa provokacijama…“

  Tužilaštvo je našlo da ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice izvršilo krivično delo ugrožavanje sigurnosti ili nasilničko ponašanje, niti bilo koje drugo krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

  Ispred Skupštine Srbije napadnuta je novinarka lista Danas, saradnik agencije Tanjug, novinarka Radija Beograd, kao i novinari Insajdera i Vajsa i učesnik protesta „Protiv diktature“.

  NUNS i NDNV: Legalizovano nasilno sprečavanje rada novinara

  Novinarska udruženja ocenila su da je odluka tužilaštva u Beogradu o odbacivanju krivične prijave za napad na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića „sramna“ i „neprihvatljiva“ kao i da je njome „legalizovano nasilno sprečavanje novinara da obavljaju svoj posao“.

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je odluka tužilaštva sramna i da predstavlja dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu s pravom i pravdom, već isključivo u interesu vlasti i vladajućih stranaka.

  Ta udruženja su ocenila da obrazloženje odluke predstavlja „poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama koje su prikazale nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima“ tokom polaganja zakletve predsednika pred Skupštinom Srbije 31. maja 2017. godine.

  Petrović: Očekujem da nabildovani momci dobiju nagradu za podvig godine

  Reagovao je i urednik Danasa Dragoljub Petrović, ocenivši da odluka Tužilaštva isijava odnos vlasti prema novinarima i utisak koji vlast ima, da su novinari koji ih nešto pitaju i kritični su, provokatori.

  „Izgleda da je i Tužilaštvo steklo taj utisak, jer se iz saopštenja vidi da su oni ove ljude, nasilnike, koji su novinarne udaljili sa skupa, kao da su humanitarni radnici koji su spasili novinare nekog incidenta tako što su im zavrnuli kragnu. Očekujem da posle ove odluke možda ti nabildovani momci, za koje ne znamo ni ko su, dobiju nagradu za podvig godine, jer su spasili novinare mogućeg linča. Ova odluka je skandalozna i nastavak ciničnog odnosa vlasti i državnih organa prema novinarima koji nisu njihovi, a oni ih dele na naše i njihove“, rekao je Petrović.

  Urednik Danasa navodi i da je podneta krivična prijava protiv organizatora skupa, SNS, pošto je napadnuta novinarka Danasa. Kaže da odgovor na prijavu još nisu dobili, niti znaju da li je neko reagovao.

  „Mislim da neće biti ni razmatrano, jasno je da će taj događaj bti zataškan kao Savamala i ostavljen nekoj sledećoj vlasti da ga razreši“.

  „Ovda odluka dolazi dva-tri dana pošto Tužilaštvo nije našlo dovoljno elemenata za istragu o atentatu u Jajincima. Bojim se da će te dve odluke, vlast dovesti u istu ravan, objašnjavajući da, eto, predsednika su pokušali da ubiju pa Tužilaštvo nije nastavilo istragu, a to se dešava i prema novinarima.“
  Svi građani su za Tužilaštvo isti i predsednik i novinari, to će biti još jedan spin vlasti, koji će pokazati da je ovo privatizovana država gde samo mali krug ljudi ili jedan čovek odlučuju o svemu i odluke Tužilaštva se koriste da bi vlast spinovala stvari, smatra Draža Petrović.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: printskrin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE