Od sada moguća kupovina lokala putem lizinga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od sada moguća kupovina lokala putem lizinga

  U skladu sa trendom rasta i razvoja sektora finansijskog lizinga, koji se beleži godinama unazad, korisnicima je sada dostupna i kupovina lokala i poslovnog prostora putem lizinga. Sve veći broj preduzetnika pokazuje interesovanje za ovakav vid finansiranja, zbog kraće i jednostavnije procedure i manjih početnih ulaganja.

  Kupovina putem finansijskog lizinga omogućava da se na jednostavan i fleksibilan način dođe u posed lokala ili poslovnog prostora. Procedura odobrenja finansiranja putem lizinga je najčešće kraća u odnosu na tradicionalne vidove finansiranja. Prednosti su i povoljne kamatne stope i duži periodi otplate, kao i to da, nakon perioda otplate, korisnik postaje vlasnik lokala. Sve ovo doprinosi rastu korišćenja lizinga i njegovoj upotrebi za pokretanje ili razvijanje postojećeg poslovanja.

  U skladu sa tim trendom i razvojem tržišta nekretnina, mnogi investitori se opredeljuju da potencijalnim korisnicima omoguće kupovinu prostora putem lizinga i, na taj način, pruže podršku različitim poslovnim projektima. Primer jednog od njih je i Deka Inženjering, koji je u okviru svog projekta A Blok na Novom Beogradu obezbedio kupovinu lokala i poslovnog prostora putem kredita ili lizinga.

  „Želeli smo da izađemo u susret klijentima koji žele da započnu ili prošire poslovanje u A Bloku, a nemaju dovoljno početnog kapitala za isplatu lokala u celosti. Ovakav vid finansiranja je pogodan zbog mogućnosti da se sa manjim inicijalnim ulaganjem obavlja delatnost, i to u lokalu koji će nakon perioda otplate, od samo 10 godina, biti u njihovom vlasništvu. Kod lizinga nema hipoteke, kao kod kredita, zbog čega je i sama procedura odobravanja jednostavnija. PDV se obračunava na način da se isključuje porez, pa je finansiranje nekretnina putem lizinga u potpunosti poreski neutralno za korisnika. Shopping zonu A Bloka čini 59 lokala, od kojih 40 već godinu dana uspešno obavlja svoje delatnosti, a preostalih 19 je u izgradnji, i njihovo useljenje je planirano za septembar 2017.“, istakli su u Deka Inženjeringu.

  O trendu rasta sektora finansijskog lizinga svedoče podaci Asocijacije lizing kompanija Srbije, koji pokazuju da je vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga prošle godine iznosila 337 miliona evra, što je za 40 miliona više u odnosu na isti period 2015. godine. Zbog najavljenih investicija, i pogodnosti koje lizing pruža korisnicima, trend rasta sektora finansijskog lizinga će biti nastavljen i u tekućoj godini, a sa većom privrednom aktivnošću, rast se očekuje i kada je u pitanju kupovina nekretnina, odnosno lokala ili poslovnog prostora.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE