Od poreza 749 MILIJARDI dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od poreza 749 MILIJARDI dinara

  Četvrtu godinu zaredom, naplata poreza značajno raste, a trend naplate primetan je kod svih najosnovnijih i najvažnijih javnih prihoda, pokazuju najnoviji podaci Poreske uprave.

  Od početka godine, poreznici su naplatili ukupno 749 milijardi dinara poreskih prihoda, što je 5,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine kada je ova naplata iznosila 709,9 milijardi dinara.

  Najveća naplata zabeležena je kod poreza na dohodak građana 95,8 milijardi dinara, što je 15 procenata više u odnosu na isti period prošle godine, potvrđeno je za Politiku iz Poreske uprave.

  Istovremeno je naplaćena 76,1 milijarda dinara poreza na dobit, odnosno 12,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

  Poreznici su naplatili i 323,9 milijardi dinara doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, što predstavlja povećanje naplate u odnosu na isti period prošle godine od 8,7 procenata, dok je 165,4 milijarde inkasirano po osnovu bruto domaćeg poreza na dodatu vrednost. U istom periodu 2018. godine naplata je iznosila 155,8 milijardi dinara, što predstavlja rast od 6,2 odsto.

  U okviru kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, koje sprovodi Poreska uprava, u prvih šest meseci tekuće godine izvršena je kontrola 107 benzinskih stanica.

  Nepravilnosti su utvrđene u 37 objekata, a protiv odgovornih lica podnesene su prekršajne prijave. U 31 objektu izrečena je mera zabrane obavljanja delatnosti, objašnjavaju poreznici.

  Najčešće utvrđene nepravilnosti su: neevidentiranje dela prometa, neizdavanje fiskalnog računa, neprijavljivanje angažovanih radnika, nepravilno i neažurno vođenje poslovnih knjiga kao i nepravilnosti koje se tiču popisa goriva, neproknjiženih manjkova ili nezaduženih viškova robe.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Say what?

   Idite u cafe Hedonist u Pancevu. Ni jedan racun nisu izdali godinama, paucina se uhvatila na fiskalnoj kasi. Bitno je da su dobili od uprave grada Panceva novac za turizam... Sramota... Zasto oni ne bi ucestvovali u placanju poreza?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE