Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  povratnika iz dijaspore

  „Od oktobra prošle godine 92.300 povratnika iz dijaspore“

  Od oktobra prošle godine u Srbiju se iz inostranstva vratilo 92.300 građana, a većina su visokobrazovani, izjavila je  predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na četvrtoj godišnjoj konferenciji „Talenti na vezi 4.0„.

  Kako je iznela premijerka, na osnovu podataka tima UNDP prate se migracije, odnoso neto razlika između priliva i odliva iz zemlje na, kako je objašnjeno, neformalan način, kroz Fejsbukov algoritam za oglašavanje.

  Brnabić je ukazala da istovremeno i dalje postoji problem sa niskokvalifikovanom radnom snagom u sektorima kao što su vozači, električari i varioci, koji odlaze „trbuhom za kruhom u zemlje Zapadne Evrope“.

  „Sada gledamo kako da i taj problem rešimo, da oni ostaju i vraćaju se u Srbiju, što verujem da ćemo uspeti kako naš ekonomski rast bude sve dinamičniji i kako imamo sve više stranih i domaćih investitora“, rekla je Brnabić.

  „Svake godine sve više građana se vrati“

  Istakla je da se svake godine sve više građana vraća u Srbiju i i da je prema istraživanju Bečkog instituta za međunarodne odnose, od 2015. do 2019.godine, Srbija uspela da preokrene trend odliva mozgova.

  „Umesto odlliva imali smo neto priliv i to visokokvalifikivanih povratnika iz dijaspore svih starosnih kategorija, a pre svega u starosnoj grupi od 24 do 29 godina. To je prava revolucija, to je najbolja garancija za prosperitetnu i bolju budućnost i kvalitetniji život u Srbiji“, rekla je premijerka na onlajn konferenciji na kojoj je odgovarala na pitanja građana koji su doneli odluku da se vrate u Srbiju ili razmišljaju o povratku.

  „Više razloga što je sve više povratnika…“

  Navela je da je mnogo razloga što je sve više povratnika iz dijaspore, ističući, pre svega, to što je Srbija pokazala da ume da se nosi sa kriznim situacijama, kao i da je u 2019. godini privreda Srbije imala najmanji pad u Evropi.

  „Ove godine naš ekonomski rast će biti značajno iznad sedam odsto, što je malo ko očekivao“, rekla je premijerka. Istakla je da je u poslednjih pet godina mnogo toga urađeno u digitalizaciji, a da je sledeći korak investiranje u razvoj veštačke inteligencije, podsetivši da je u Srbiji osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije.

  Kako je poručila premijerka, „pravo je vreme vratiti se u Srbiju i učestvovati u njenom razvoju i pravljenju jedne drugačije budućnosti“.

  „Do 2026. godine Srbija etablirana kao zemlja novih tehnologija“

  Na pitanje kakva je situacija za građane iz društvenog sektora koji bi se vratili u zemlju, Brnbić je kazala da se osim investiranja u informacione tehnologije u svim oblastima, ulaže i u kullturu i društveno- humanističke nauke kao sve važniji pravac razvoja.

  „U 21. veku mnogo toga će biti automatizovano, ali ideje i kreativnost neće moći da se automatizuju, zemlje koje budu investirale u ideje biće konkurentnije i mnogo bolje za život“, rekla je Brnabić.

  Na pitanje kako vidi odnos matice i dijaspore za pet godina, Brnabić je kazala da očekuje da će do 2026. Srbija biti etablirana kao zemlja novih tehnologija čija se privreda bazira na znanju, kreativnosti i idejama, kao i da će to uticati na odnos sa dijasporom.

  ‘“To će doneti novi kvalitet života, ako sve to uspemo, imaćemo drugačiju komunikaciju sa našom dijasporom i verujem da će mnogi odlučiti da se vrate, kao i da će mnogo stranaca doći da živi i radi u Srbiji“, istakla je Brnabić.

  Izvor: BIZLife, RTS

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE